Доступність посилання

ТОП новини

МАГАТЕ: Іран так і не відповів на питання щодо ядерної програми


Прапор Ірану перед будівлею у Відні, де працює штаб-квартира МАГАТЕ
Прапор Ірану перед будівлею у Відні, де працює штаб-квартира МАГАТЕ

Міжнародне агентство з атомної енергії заявило сьогодні, що Іран так і не подав інформації у відповідь на підозри, що він міг здійснювати вибухові та інші випробування, пов’язані зі створенням ядерного боєзаряду.

Натомість у новому звіті МАГАТЕ як позитив зазначено, що Іран за час із попереднього звіту не збільшив обсягів збагачення урану і не встановлював нового суттєвого обладнання на реакторі для виробництва плутонію в Араку.

Звіт оприлюднили у штаб-квартирі агентства у Відні з наближенням 24 листопада – останнього терміну, визначеного раніше як час досягти постійної домовленості між світовою спільнотою й Іраном щодо його суперечливої ядерної програми. Ці переговори ведуть із Тегераном шість провідних держав світу. При цьому вони наголошують, що така домовленість неможлива без позитивного висновку МАГАТЕ.

Міжнародне агентство з атомної енергії намагається з’ясувати декілька моментів ядерної програми Ірану, який, як підозрюють у світі, намагається чи намагався таємно створити ядерну зброю. Тегеран, який заперечує це, досі так і не подав агентству інформації з цього приводу, хоча мав зробити це ще до 25 серпня.

Нині діє укладена в листопаді минулого року тимчасова домовленість, за якою Іран зупинив частину своєї ядерної програми, а міжнародна спільнота скасувала частину накладених проти нього санкцій.

XS
SM
MD
LG