Доступність посилання

ТОП новини

У Львові говорять про єврейську культуру


Філолог, літератор, журналіст Леонід Махліс, Львів, 7 листопада 2014 року
Філолог, літератор, журналіст Леонід Махліс, Львів, 7 листопада 2014 року

Львів – Вперше у Львові відбувається єврейська освітньо-культурна конференція «Лімуд» (з івриту: навчання). У ній беруть участь понад 600 осіб з різних країн світу. В Україні «Лімуд» започатковано у 2008 році.

Упродовж чотирьох днів, із 6 до 9 листопада, в рамках конференції «Лімуд» заплановано близько 120 різних заходів, а це лекції, семінари, перегляд фільмів, презентація книг, бесіди про життя євреїв, їхню культуру, традиції, релігію. Зокрема, на цьогорічному зібрання мова про спільне минуле українців і євреїв Галичини, про єврейську спадщину, яка ще збережена.

«Успіх «Лімуду» в тому, що тут відпочинок, спілкування, навчання гармонійно поєднані, тут твориться неповторна атмосфера», – пояснив керівник «Лімуду» в Україні Йосип Аксельруд.

На конференцію приїхали і старші люди, і молодші, і дітлахи. Нині в Ізраїлі проживає понад 600 тисяч вихідців із України, мовилось під час зібрання.

Александрович – феномен ХХ століття

Філолог, літератор, журналіст Леонід Махліс приїхав у Львів, як на паломництво. Оскільки, каже, повернувся у місто свого дитинства.

«Я 43 роки мешкаю в еміграції. Я повернувся у життя мого дитинства. Друзі радили не їхати, бо тут складна ситуація, але я хотів приїхати. Після повалення Радянського Союзу світ не став чистішим і світлішим. З минулого не зроблено висновків. Сьогодні ніде не може бути безпечно, бо російський шовінізм загрожує і Європі, це не дає можливість почуватись спокійно», – наголосив Леонід Махліс.

Обкладинка книжки «Шість кар’єр Михайла Александровича», Львів, 7 листопада 2014 року
Обкладинка книжки «Шість кар’єр Михайла Александровича», Львів, 7 листопада 2014 року

Він презентував у рамках конференції Лімуд книжку «Шість кар’єр Михайла Александровича», присвячену життю видатного світового тенора, народженого у Латвії, в Ризі. Митець завжди був поза політикою, для нього музика була життям, але доля у нього була непростою. За життя Михайло Александрович (1914–2002) змінював 9 країн, змушений був тричі міняти своє громадянство. Він був людиною світу. Коли у нього за життя запитували, де його дім, митець відповідав – це спів.

Вже у 9 років до Александровича прийшла слава у довоєнній Ризі. Він виконував єврейські пісні, неополітанські, оперні арії. Митець любив музику невідомих композиторів, щоб їх популяризувати.

Леонід Махліс дуже добре знав митця, а коли вирішив написати про нього книжку, прочитав сотні рецензій різними мовами про вокаліста. І не знайшов жодної критичної публікації.

У 40-60-і роки платівки Михайла Александровича були чи не в кожній хаті. У Радянському Союзі їх було видано 22 мільйони. У роки війни митець і його дружина чудом врятувались. Хоча Голокост забрав 30 людей з його родини. Михайло Александрович співав на передовій радянським солдатам. Від ГУЛАГу видатного вокаліста врятувала Сталінська премія. Втім кар’єра Александровича в СРСР завершилась, коли він у 70-х вирішив емігрувати в Ізраїль.

«Саме життя Александровича – це роман. Для мене це книжка парадоксів, загадок, які нам з вами задала природа та історія в особі творчої долі, унікальної людини – Александровича. Я не претендую розкрити таємниці цього феномену. Але у моїх силах переконати – Александровичу, як явищу, немає аналогів в історії світового вокалу», – каже автор Леонід Махліс.

Величний вокаліст ХХ століття – Александрович плекав і зберігав єврейську культуру, популяризував європейську, його слухали на 5 континентах світу. Мистецтво для нього було понад усе. Однак сучасному поколінню, говорить Леонід Махліс, доводиться вже розповідати, ким був Александрович.

Власне, конференція «Лімуд» і започаткована, щоб краще пізнавати і берегти єврейську культуру.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG