Доступність посилання

ТОП новини

Американський слід соратника Путіна – мільярдера Тимченка


Російський мільярдер Геннадій Тимченко
Російський мільярдер Геннадій Тимченко

Американська влада проводить розслідування з приводу можливого відмивання грошей через фінансову систему США російським мільярдером Геннадієм Тимченком, однією з найбільш наближених осіб до президента Росії Володимира Путіна. Про це повідомила американська газета Wall Street Journal.

Фінансові інтереси Геннадія Тимченка у США здаються незначними у порівнянні з його бізнесом у Росії, Європі та інших країнах світу. До Сполучених Штатів він потрапив за допомогою Gunvor Group, компанії зі штаб-квартирою у Женеві, яку Тимченко заснував у березні. Майже одразу він позбувся цієї фірми – за день до того, як США запровадили проти нього санкції.

До вашої уваги чотири речі, які варто знати про бізнес-слід Тимченка у США.

Castor Americas

У 2009 році компанія Gunvor Group придбала фірму з торгівлі нафтою Castor Americas, якою згодом керували з Нью-Йорка та Х’юстона. Castor Americas у 2011 році назвала себе «найбільшим незалежним торговцем сирої нафти на західному узбережжі США», згідно з інформацією на заархівованому сайті компанії, який сьогодні не існує.

Згідно з документами швейцарського реєстру від 2009 року, іншим акціонером Castor Americas була Taurus Petroleum, компанія, якою керує американський бізнесмен Бен Поллнер. Результати розслідування, яке у 2005 році проводив колишній голова Федеральної резервної системи США Пол Волкер, стверджують, що Поллнер використав свої компанії, щоб заплатити відкати на суму 18,9 мільйона доларів для отримання нафтових контрактів у програмі ООН «Нафта в обмін на харчі» для Іраку, повідомляє агентство Reuters.

Поллнер відкинув подібні закиди і офіційно його не обвинувачували. Зять Поллнера, Саша Моріц, є директором і головою Castor Americas, згідно з публічним реєстром.

Минулого року Gunvor Group повідомила, що у квітні 2011 року Управління федерального прокурора Східного округу Нью-Йорка надіслала повідомлення Castor Americas, трьом співробітникам цієї компанії і одному співробітнику Gunvor Group. Прокуратура шукала документи «пов’язані, серед іншого, з торгівлею нафтою компанією Castor Americas».

Той самий офіс прокурора США зараз розслідує, чи купувала компанія Gunvor Group нафту в російської державної нафтової компанії «Роснефть» і потім «продавала її третім особам», пише Wall Street Journal. Невідомо, чи повістки для Castor Americas від 2011 року мають щось спільне з розслідуванням справи Тимченка.

Посилаючись на митні дані США, зібранні компанією PIERS, яка відстежує імпорт і експорт, агентство Reuters у березні повідомило, що за минулий рік Gunvor Group імпортувала, «як мінімум, 4 мільйона барелів нафтопродуктів» у США і додаткових «1,1 мільйона барелів сирої нафти, які надходили, в основному, з Колумбії».

Наразі не зрозуміло, чи Castor Americas все ще працює.

Вказані телефони компанії у Нью-Йорку і Х’юстоні, очевидно, відключені. Моріц, голова компанії, не відповів на повідомлення, яке Радіо Свобода залишило на номері телефону зареєстрованому на нього.

Шахти у Монтані

У жовтні 2011 року Gunvor Group за допомогою дочірнього товариства з обмеженою відповідальністю Pinesdale придбала 33 відсотки вугільної шахти Peak Signal у західному американському штаті Монтана за 400 мільйонів доларів. Вугільна компанія видобула 8,7 тонни екологічного чистого вугілля у 2013 році, майже 50 відсотків від видобутку 2012 року.

Громадський бізнес-реєстр свідчить, що ТОВ Pinesdale і Castor Americas поділяють корпоративну адресу в Х’юстоні. Сторінка колишнього співробітника Castor Americas у соціальній мережі LinkedIn вказує на те, що Castor була залучена до розширення діяльності Gunvor Group на північноамериканському ринку вугілля.

На своєму сайті компанія Gunvor Group заявляє, що її володіння шахтами Peak Signal «підсилює наші конкурентні позиції на азійському ринку», і що шахта «служить внутрішньому ринку США і клієнтам Азії як транспортне сполучення із портами американського і канадського західного узбережжя».

Лобісти

Тимченко і компанія, в якій він є співвласником, найняли лобістів, щоб відстоювати свої інтереси у Вашингтоні. Торік, повідомляє агентство Reuters, Тимченко найняв провідну юридичну фірму Patton Boggs, коли він готувався шукати гарантії по кредитам від американського Експортно-імпортного банку, щоб придбати декілька літаків класу люкс американської фірми Gulfstream Aerospace.

«Ми знаємо, що у вас є побоювання, стосовно Геннадія. Ми би хотіли з вами про це поговорити», – написав Лоуренс Харріс, партнер Patton Boggs, у травні 2013 року в електронному листі з проханням про зустріч із чиновником США, повідомляє Reuters.

Між тим, найбільша у Росії незалежна газова компанія «Новотек» найняла провідну PR-компанію Qorvis, щоб лобіювати свої інтереси у Вашингтоні, відповідно з даними лобістської фірми, наданими уряду США у серпні.

Qorvis заявила про свої наміри лобіювати інтереси «Новотек» щодо розпорядження президента США Барака Обами про санкції, пов’язані з Україною. Тимченкові належить 23,5 відсотка «Новотеку».

«Колоноскопія»

У своїй заяві від 6 листопада Gunvor Group стверджує, що Департамент юстиції США «ніколи не повідомляв компанію про будь-яке розслідування», і що вони «просто опинилися між перехресними політичними вогнями».

«Будь-які заяви про правопорушення відносно нашої торгівельної діяльності є необґрунтованими та повністю помилковими», – заявила компанія.

Холдинг Тимченко зі штаб-квартирою у Люксембурзі Volga Group також опублікував заяву, що американська влада не повідомила мільярдера «про будь-яке розслідування стосовно його діяльності».

«Тимченко завжди займається підприємницькою діяльністю у суворій відповідності з законом і високими стандартами ділової етики», заявила компанія, додавши, що Тимченко продав свою 43-відсоткову частку Gunvor Group своєму партнерові у березні.

Однак, якщо стаття Wall Street Journal є правдивою, то те, що Тимченко покинув компанію навряд чи зупинить американську владу від ретельного розслідування діяльності Gunvor Group, каже Крейг Пірронг, професор фінансів в Університеті Х’юстона.

Він написав у своєму блозі 6 листопада, що розслідування може поставити Gunvor Group під загрозу «фінансової та юридичної колоноскопії».

«Якщо припустити, що це правда і вони дійсно розпочали розслідування, ці фінансові розслідування, як правило, є неймовірно настирливими і ретельними. Ці хлопці працюють саме таким чином», – сказав Крейг Пірронг Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG