Доступність посилання

ТОП новини

Місія ОБСЄ повідомляє про відвідання місця загибелі підлітків у Донецьку


На місці трагедії. Видно, що снаряд чи міна пробили огорожу всередину майданчика зі східного чи північно-східного напрямку
На місці трагедії. Видно, що снаряд чи міна пробили огорожу всередину майданчика зі східного чи північно-східного напрямку

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні повідомила сьогодні, що вчора її представники відвідали в Донецьку місце, де позавчора внаслідок обстрілу загинули двоє підлітків.

За повідомленням, зокрема, місцеві мешканці розповіли спостерігачам, що внаслідок того обстрілу також були серйозно поранені четверо юнаків і одна доросла людина. Один із мешканців сказав, що в час обстрілу працював на ремонті школи, на спортмайданчику якої сталася трагедія, і загалом нарахував вісім вибухів: два підряд і ще шість протягом наступних п’яти хвилин.

Також місцеві розповіли і про інших потерпілих; зокрема, спостерігачі самі бачили жінку зі шрапнельними пораненнями ніг, яку, за її словами, якраз забирали до лікарні.

За повідомленням, аналіз місії дає знати, що з побачених її спостерігачами кратерів від вибухів на місці події і на сусідніх вулицях принаймні чотири спричинені вибухами 120-міліметрових мін і ще два – 122-міліметрових снарядів. За оцінками місії, всі вони були випущені під великим нахилом із місця на північний захід від футбольного поля. Місія мусила перервати роботу через новий обстріл – спостерігачі чули гучні вибухи приблизно за два кілометри на південний захід.

Із повідомлення не ясно, чи слова про обстріл із північного заходу – там розташовані українські війська – стосуються і місця вибуху на спортмайданчику, внаслідок якого загинули підлітки. Місія також не повідомила, яким чином здійснила свою оцінку.

Раніше блогери в соцмережах, журналісти, а також працівники Ради національної безпеки та оборони на підставі аналізу відеорепортажів із місця події російських телеканалів і фотографій на сепаратистських сайтах дійшли висновку, що снаряд чи міна, вибух яких убив підлітків, міг бути випущений тільки зі сходу чи північного сходу, тобто з глибини територій, захоплених сепаратистами.

Менш як за три кілометри на північ від школи, де сталася трагедія, розташований Донецький аеропорт, за який точаться важкі бої; трохи більш як за чотири кілометри на північний захід – село Піски, яке утримують українські силовики.

XS
SM
MD
LG