Доступність посилання

ТОП новини

Каталонці голосують на символічному референдумі за незалежність


У Каталонії проходить «опитування» про незалежність від Іспанії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00

Жителі Каталонії у неділю взяли участь у неофіційному «референдумі», на який винесене питання про незалежність цього регіону Іспанії.

Результати «громадянської консультації», які не матимуть юридичної сили, очікують уже 10 листопада. Іспанський уряд цього «голосування» не визнає і наполягає на збереженні єдності Іспанії.

Цю «громадянську консультацію» проводить регіональний уряд Каталонії після того, як Конституційний суд Іспанії заборонив проводити і повноцінний референдум про незалежність регіону, результати якого були б обов’язкові до виконання, і офіційне опитування, яке вже не мало б обов’язкової сили.

В останні місяці прихильники незалежності Каталонії активізували свою кампанію. Каталонці вимагають щонайменше більшої автономії від Мадрида: за даними соцопитувань, на цьому наполягають близько 80 відсотків каталонців, половина відстоює перетворення регіону на окрему державу.

Каталонія забезпечує 20 відсотків всього іспанського ВВП і скаржиться, що віддає ці кошти до центрального бюджету і надто мало отримує з нього назад. Значна частина з 7,5 мільйонів жителів цього регіону, багато з яких говорять каталанською мовою, наполягає на своїй культурній і історичній самодостатності.

XS
SM
MD
LG