Доступність посилання

ТОП новини

У Харкові «посуха» через фінансовий конфлікт


Харків – Протягом останніх двох тижнів споживачам майже всього міста вже двічі відключали воду, через величезні борги комунального підприємства «Вода» перед енергетиками . В обленерго попереджають, що і надалі відключатимуть від електрики насосні станції, якщо комунальне підприємство «Харківводоканал» продовжуватиме нарощувати борг. Нині постачальники води енергетикам заборгували більше чотирьохсот мільйонів гривень. Щодня борг зростає на мільйон.

Харків’яни збентежені: сплачують за воду та каналізацію справно, а вода з кранів зникає. За останні два тижні вже двічі на цілий день відключали воду в семи районах міста і в трьох селищах харківського району. У серпні «Харківводоканал» для населення підвищив тариф в більше ніш два рази, а це чималенька сума: за один куб води доводиться віддавати більше п’яти гривень, а за водовідведення більше трьох гривень. Утім керівництво «Харківводоканалу» не поспішає гасити борги. Говорить голова правління акціонерного товариства «Харківобленерго» Сергій Кирик.

«На жаль, за останні чотири роки ми не отримуємо від «Харківводоканалу», який є у нас одним з найбільших споживачів електроенергії, ніяких коштів. До цього часу ми входили у становище в якому був водоканал. Однак, з вересня «Харківводоканалу» встановили тарифи, які забезпечують стовідсоткове покриття їхніх витрат. З часу встановлення тарифів нічого не змінилося», – наголошує Кирик.

У серпні встановили тариф за показниками квітня – керівник «Харківводоканалу»

Обласна адміністрація закликаючи до сумління міське керівництво і водоканалу наводить данні розрахунків: за воду чесно сплачує більше 94 відсотків харків’ян. У мерії інша статистика. За ці послуги платить 50-60 відсотків людей, стверджує вона. Тепер у водоканалі обіцяють ще щільніше взятися за неплатників. На підприємстві, що опікується водопостачанням води та каналізацією.

Багатомільйонний борг пояснюють невчасним відшкодуванням так званої різниці в тарифах урядом, а також погашенням кредитів, боргами по зарплаті і підвищенням вартості витратних матеріалів.

«Нам тариф затвердили з першого серпня, а до цього у нас був 49 відсотків від потреби. Ми не могли платити, у нас просто не було грошей. Цього року держава не зарахувала ще жодної копійки. Уряд заборгував майже двісті сорок мільйонів гривень. До того ж нещодавно затверджений тариф дали за цінами квітня місяця. А який був долар у квітні? 12 гривень! А зараз – 15! Тому цього тарифу нам уже не вистачає», – підраховує директор «Харківводоканалу» Іван Корінько.

Голова правління акціонерного товариства «Харківобленерго» Сергій Кирік наполягає: його електрики не натискатимуть тумблери з відключення живлення на об’єктах водоканалу, якщо підприємство надасть графік реструктуризації боргу і при цьому водопостачальники повністю розраховуватимуться за поточне споживання електроенергії.

В разі невиконання домовленостей між підприємствами, насосні станції і надалі позбавлятимуть електроенергії. Ці акції можуть стати тривалішими, і потерпатимуть передусім прості люди, бо у них знов у кранах буде «сухо».

А тим часом громадськість Харкова та голова обладміністрації Ігор Балута вимагають аудиту міських підприємств, що надають комунальні послуги. Зокрема, Балута доручив Контрольно-ревізійному управлінню та прокуратурі перевірити діяльність комунальних служб Харкова.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG