Доступність посилання

ТОП новини

Мужність українського народу, яку недооцінили (світова преса)


Світова преса обговорює низку тем, які стосуються України. Деякі видання пишуть про розвиток розслідування падіння на Донбасі «Боїнга» рейсу МН17, інші обговорюють кулуарне розчарування чиновників Євросоюзу в Україні. Світові ЗМІ також приділили увагу українським волонтерам і впливу, який Україна має на долі інших сусідів Росії.

Німецьке видання Deutsche Welle доповідає про розвиток розслідування падіння літака рейсу МН17 на сході України 17 липня.

За останні кілька днів, пише Deutsche Welle, пошукова команда з Нідерландів знайшла ще п’ять тіл жертв авіакатастрофи. Де лежать останні дев’ять, наразі невідомо. ОБСЄ в Україні допомагає фахівцям потрапляти на місце катастрофи для продовження роботи. Окрім пошуку тіл, протягом наступних тижнів міжнародні експерти будуть займатися збиранням уламків літака, які розкидані на декількох квадратних кілометрах землі.

Тим часом приватні слідчі з міжнародної компанії Bellingcat опублікували власну доповідь, на основі фото, відео та іншої інформації, отриманої із соціальних мереж та інших джерел. Вони вірять, що трагедію спричинили проросійські сепаратисти отриманою від Росії ракетною установкою «Бук».

На сьогоднішній день достовірно не відомо, що саме спричинило падіння літака. Доповідь, надана Радою безпеки Нідерландів, повідомляє про те, що у літак потрапила велика кількість об’єктів. Експерти вважають, що це була ракета «земля-повітря». Для остаточного завершення офіційного розслідування може знадобитися принаймні рік, повідомляє Deutsche Welle.

Міжнародна агенція Reuters тим часом пише, що деякі чиновники в Брюсселі починають розчаровуватися у допомозі Україні на проєвропейському шляху. Анонімний службовець ЄС навіть сказав агенції, що «українці маніпулюють Європейським союзом». Цю та схожі заяви відкидає український посол у ЄС Костянтин Єлісеєв.

Reuters пише, що публічно європейські службовці підтримують новообраний проєвропейський уряд в Україні та виказують своє захоплення українським народом і його мужністю. Однак, у кулуарах обговорюється тотальна корупція, яка панує в Україні, тривалий вплив олігархів на місцеву економіку та політику, і підозри щодо імовірної співпраці між Києвом і Москвою, яка незважаючи на конфлікт, все ще триває.

Це може призвести до більш жорстких умов для Києва у подальших переговорах між українською і європейською сторонами, а також до серйозного тиску з вимогою результатів реформування економіки та політики. Доволі складне завдання для країни після майже 25 років пасивності та ще й під час де-факто війни з потужним східним сусідом.

Тим не менш, багато європейських чиновників залишаються оптимістичними щодо майбутнього України та її співпраці з ЄС, зокрема через рішучість українського народу. Той самий анонімний європейський службовець сказав Reuters, що недооцінювання українського народу було найбільшою помилкою усіх сторін – і Януковича, і Путіна, і Європейського союзу. За його словами, ніхто не очікував Євромайдану, тож варто подивитися, як ситуація розвиватиметься далі.

Англомовна російська газета Moscow Times пише про харківських волонтерів, які зміцнюють як кордон, так і моральний стан в Україні. Як пише видання, у державі, яка лише у 2011 році займала 150-е місце зі 153 у рейтингу залучення до благодійної праці, на кінець жовтня цього року третина українців пожертвувала гроші на допомогу військовим. І жертвують не лише гроші – армія отримує від волонтерів речі, починаючи від нижньої білизни до літаків.

Харківські ж волонтери, зокрема, допомагають українським прикордонникам патрулювати кордон із Росією (від якого до центра міста всього 50 кілометрів) і контрольно-пропускні пункти. Там волонтери риють окопи і роблять інші речі для допомоги захисту кордону.

Як кажуть самі добровольці, ідея полягає не лише у тому, щоб укріпити кордон, але і щоб показати російській стороні, що люди готові себе захищати і не зустрінуть російську армію з розпростертими обіймами.

Волонтери залишаються критичною складовою української армії, адже протягом 20 років українці вірили, що армія їм не потрібна – навіть якщо Україна почала б воювати, Росія мала б бути її союзником, зазначає Moscow Times.

Британська агенція новин BBC пише, що Казахстан починає нервувати через ситуацію в Україні. Місцеві мешканці починають запитувати, чи не стане Казахстан наступною мішенню Росії, і – в такому разі – яку позицію займатиме велика російська спільнота центрально-азійської країни.

Експерти кажуть, що ситуація в Україні стала застереженням для півночі Казахстану, де і проживає велика російська громада. Тамтешні жителі, як і багато інших у Казахстані, є особливо сприйнятливими до російської пропаганди.

Враховуючи те, що президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв вже заявив про те, що його країна може не ввійти до Євразійського економічного союзу, який є російською ініціативою, якщо це буде загрожувати незалежності Казахстану. Відтак поведінка Росії в Україні може мати вирішальне значення для існування Митного союзу під егідою Росії.

Тим часом, фотограф американського сайту Mashable опублікував світлини, зроблені на території так званої «Донецької народної республіки» – угруповання, яке в Україні визнане терористичним.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG