Доступність посилання

ТОП новини

Озброєний українець – фактор політики (огляд преси)


Від самого початку формування парламентської коаліції почалася політична конкуренція між командами президента і прем’єра. Адже, як зауважує «Газета по-українськи», у будь-якого прем’єра є президентські амбіції. А це псує політичні стосунки з чинним главою держави. І є оточення, яке на цьому грає. Зараз, за інформацією видання, суперечки точаться навколо силового й економічного блоків. Також ускладнює переговорний процес, на думку експерта видання, озброєний українець, який перетворився на фактор політики. І президент побоюється, що в незручний для нього момент люди зі зброєю можуть опинитися не на його боці. Саме тому намагатиметься контролювати силовий ресурс.

«Оксана та Ігор Калетніки хочуть поміняти керівництво Компартії». У статті під таким заголовком «Газета по-українськи» розповідає про наміри комуністів позбутись Петра Симоненка з керівної посади. На думку експертів видання, задум Калетніків такий: КПУ без Симоненка стане корисною президенту партією, конструктивною проєвропейською лівою політсилою, яка не шкодитиме країні.

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан відвідав Генпрокуратуру як свідок у справі про закупівлю вугілля в Південно-Африканській Республіці. Розслідування цієї справи, як пише газета «День», має дати відповідь на головні запитання: яка реальна ціна африканського вугілля з доставкою на теплові електростанції України і яких збитків зазнає бюджет України від цієї трансакції? Експерт називає ухвалу про цю закупівлю корупційною. Який стосунок має до цього Продан? Адже саме він мав санкціонувати відповідні контракти. Видання припускає, що вугільна справа з’явилася на світ виключно завдяки коаліційним переговорам і бажанню Петра Порошенка натиснути таким чином на Арсенія Яценюка. Інакше проблема ціни й доцільності закупівлі африканського вугілля була б відома лише вузькому колу. Але в будь-якому разі справа про африканське вугілля вже стала для уряду й особисто прем’єра Яценюка «вугільним Вотергейтом», переконує газета.

Разом з політологами, психологами та астрологами газета «Сегодня» оцінила, як уживуться учасники коаліції під куполом Верховної Ради, які розбіжності можуть виникнути, і як цього уникнути. Зокрема, з’ясувалося, що у всіх, крім Ганни Гопко, в «життєвому коді» присутні цифри егоїзму, а у Ляшка, крім іншого, цифра везіння.

Навіщо Україні донецький аеропорт? Як стратегічний об'єкт він не несе ніякої цінності. Нині, як наголошує газета «Сегодня», донецький аеропорт став символом героїзму і одночасно божевілля цієї війни – позицією, захищати яку безглуздо, але і не захищати не можна. Будь-яка спроба обміняти його або залишити породить питання: за що тоді гинуть українці і який взагалі сенс у цій війні? Надсучасний об'єкт вартістю майже в мільярд доларів перетворився в місце, звідки сьогодні йдуть рейси тільки в інший світ, зазначає газета.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG