Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники на прикладі України і Сирії вимагають змінити принцип застосування запалювальної зброї


Правозахисники з міжнародної організації Human Rights Watch вважають, що спосіб застосування запалювальної зброї на війні має бути змінений. Про це йдеться в доповіді, підготовленій спільно з Міжнародною клінікою з прав людини Гарвардської юридичної школи.

У доповіді обсягом 16 сторінок правозахисники і юристи проаналізували приклади застосування такої зброї під час конфліктів в Україні та Сирії.

«Зброя, яка викликає страшні опіки і ушкодження, була використана у містах Сирії та України», – наголосила дослідниця Бонні Догерті. На її думку, настав час «переглянути і зміцнити міжнародне право щодо цієї жорстокої зброї».

Організація Human Rights Watch задокументувала в Україні атаки з застосуванням запалювальної зброї у двох містах, але не змогла визначити сторону, відповідальну за це. В Сирії у 2014 році, стверджують правозахисники, урядові війська застосовували таку зброю.

109 держав світу, зокрема всі п’ять постійних членів Ради Безпеки ООН і Україна, підписали відповідний протокол Конвенції 1980 року щодо видів звичайних озброєнь. Сирія не приєдналася до цього протоколу.

XS
SM
MD
LG