Доступність посилання

ТОП новини

Україна потребує військової допомоги США (світова преса)


Світова преса обговорює можливість такої собі «негласної угоди» між США та Росією, де в обмін на допомогу Кремля, Білий дім закриває очі на ситуацію в Україні. Світові ЗМІ також пишуть про наростання кількості російських військових підрозділів і техніки на кордоні з Росією, а також на території, підконтрольній сепаратистам. Тим часом міжнародна правозахисна організація опублікувала доповідь про використання в Україні запалювальної зброї, а також брехню російських ЗМІ щодо використання українською армією зброї з фосфорними зарядами.

Американська газета New York Times пише про таку собі «ірансько-українську домовленість». Автор статті пояснює, як вона, теоретично, діє: з одного боку, російський президент Володимир Путін, мовляв, підтримує і усіляко допомагає підписанню ядерної угоди Заходу з Іраном. А США, у свою чергу, «закривають очі» на ескалацію російських військ на кордоні Росії і України, а також на територіях, підконтрольних сепаратистам. Автор зазначає, що він не має на увазі жодної формальної угоди між Кремлем і Білим домом, а лише звертає увагу на те, що Путін знає американські слабкості і вміє ними користуватися у належний час.

Однак, якою б важливою для світу не була ядерна угода з Іраном, за неї не можна заплатити Україною, пише автор. Сьогоденна ескалація російських військ має всі ознаки підготовки до наступу. Експерти кажуть, що Україна не має реальної боєздатності відбити подібну атаку.

Офіційний Вашингтон і Брюссель висловили своє занепокоєння та тривогу. Однак, ані занепокоєння, ані тривога не зупинять російську армію, пише видання. Автор додає, що, якщо Захід «втратить» Україну, то й обіцянки НАТО про захист Балтійських країн і країн Східної Європи не будуть заслуговувати довіри. Мета Росії від 1945 року – роз’єднати оборонні потужності США та Європи – почне втілюватися у життя, пише New York Times.

Автор американського сайту новин Daily Beast пише, що протягом наступних 48 годин ситуація в Україні може вибухнути. Не дивлячись на угоду про припинення вогню, військові дії на Сході країни тривають. Різні фактори, зокрема, наближення зими, допомагають підняти напруження до точки, яка з дня на день може призвести до «вибуху». Про це видання запевняв співробітник прокремлівського аналітичного центру Сергій Макаров.

За його словами, без багаторівневої допомоги російської сторони сепаратисти на сході України ніколи б не змогли витримати українського натиску. Макаров також додав, що саме Україна порушує угоду про припинення вогню. Він каже, що сепаратисти «ніколи б не ініціювали бій», однак також зазначає, що «їх план полягає у тому, щоб поступово взяти під контроль Піски, Авдіївку та Щастя».

Американський журнал Forbes пише, що «війна дійшла зі сходу України на захід». Автор статті зазначає, що протягом декількох тижнів увага США була прикута до будь-яких проблем, окрім України. Це, на його думку, є великою помилкою, адже криза на сході країни ставить під серйозну загрозу демократію в Європі та всьому світі. Автор зазначає, що пройшов вже той час, коли можна було гадати, чого саме домагаються сепаратисти. На сьогоднішній день це лише питання часу, коли, використовуючи допомогу російської сторони, вони захоплять ще більший шмат території.

Більше того, за словами автора статті, переселенці, які переїжджають до міст Західної України, привозять туди з собою тривоги, страхи, а також війну. Почуття страху відчувається у цілій країні. Саме тому дуже важливо, щоб Україна посіла одне з головних місць в американському порядку денному. Адже Україна потребує як економічної, так і військової допомоги США у боротьбі за свою свободу з Росією.

Тим часом, міжнародний телеканал Euronews повідомляє, що Донецьк потерпає від найважчого обстрілу від дня підписання угоди про припинення вогню. За словами очевидців, вогонь відкривають як сепаратисти, так і українські сили. Зокрема, вибухи чутно біля донецького аеропорту, де перебувають українські військові, які захищають цю територію від сепаратистів ще від травня місяця.

Міжнародна неурядова організація, яка займається захистом прав людини, Human Rights Watch повідомляє на своєму сайті, що використання запалювальної зброї в Україні (а також у Сирії), наголошує на необхідності створення законів для більш суворого регулювання подібної зброї. Організація опублікувала доповідь на 16 сторінок, яка детально описує атаки подібною зброєю, а також наслідки її використання для людей та оточення.

Зокрема, у доповіді зазначається, що співробітники організації не змогли визначати, хто саме використовує запалювальну зброю – українські військові чи проросійські сепаратисти. Однак, доповідь інформує про те, що прокремлівські ЗМІ опублікували недостовірні докази про використання українською стороною зброї з фосфорними зарядами.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG