Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина домовляється про енергоносії з Азербайджаном і закликає до реверсу в Україну


Ільгам Алієв (л) і Віктор Орбан (п) після підписання угоди про співпрацю, Будапешт, 11 листопада 2014 року
Ільгам Алієв (л) і Віктор Орбан (п) після підписання угоди про співпрацю, Будапешт, 11 листопада 2014 року

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан на зустрічі з президентом Азербайджану Ільгамом Алієвим у Будапешті висловився сьогодні за те, щоб нафта і газ із Каспію якнайшвидше потрапили до Центральної Європи.

При цьому голова угорського уряду закликав сусідні з Угорщиною країни та Євросоюз поквапитися з виробленням умов для стабільного реверсу енергоносіїв в Україну, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Зі свого боку, Ільгам Алієв висловив оптимізм, що підписані в Будапешті документи про стратегічне партнерство і двосторонню співпрацю між Азербайджаном та Угорщиною у сфері енергетики та інших галузях також сприятимуть зміцненню контактів із ЄС назагал. Алієв повідомив, що Азербайджан має величезні запаси вуглеводнів і тому зацікавлений у їхньому збуті на європейських ринках.

«Сподіваюся, що у 2018–19 роках ми вийдемо на той рівень, коли зможемо постачати газ у європейські країни», – заявив президент Азербайджану, додавши, що Європа має потребу в енергоносіях не меншу, ніж країни Кавказу у стосунках із Євросоюзом. За його словами, уже 2015 року почнеться будівництво газогону вартістю у 45 мільярдів доларів.

Попри те, що дружби з чинним керівництвом Азербайджану шукає багато хто на Заході, угорська опозиція критично ставиться до укладення стратегічного партнерства між Будапештом і Баку, мотивуючи тим, що в Азербайджані діє авторитарна диктатура.

За даними організації «Амнесті Інтернешнл», в Азербайджані з 1995 року не проводяться прозорі вибори. Подібно до ситуації в Угорщині, уряд Ільгама Алієва також не толерує відмінних від офіційної точки зору думок, чинить тиск на незалежні ЗМІ і через податкові служби та правоохоронні органи перешкоджає роботі неурядових організацій.

XS
SM
MD
LG