Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Албанії завершує візит до Сербії відвідинами сербських албанців


Словами «Ласкаво просимо, прем’єр-міністре» і прапором Республіки Албанії вітали Еді Раму у Прешеві в Сербії, 11 листопада 2014 року
Словами «Ласкаво просимо, прем’єр-міністре» і прапором Республіки Албанії вітали Еді Раму у Прешеві в Сербії, 11 листопада 2014 року

Прем’єр-міністр Албанії Еді Рама завершив сьогодні дводенний візит до Сербії відвідинами Прешева на півдні Сербії, де більшість населення складають албанці за національністю.

Місцеві сербські албанці зустрічали Еді Раму плакатами, на яких його вітали як свого прем’єр-міністра.

Цей візит – перший, що його здійснив до Сербії керівник Албанії за 68 років – мав на меті засвідчити прорив у відносинах між Тираною і Белградом по роках розколу навколо питання Косова, але вчора він уже спричинив скандал. Тоді Еді Рама на зустрічі з прем’єр-міністром Сербії Александаром Вучичем публічно закликав його визнати незалежність Косова, чим викликав гостру реакцію сербського керівника. На знак протесту проти тієї заяви албанського прем’єра президент Сербії Томислав Николич скасував заплановану зустріч із ним.

Сербський автономний край Косово і Метохія, більшість населення якого складають албанці за національністю, односторонньо проголосив незалежність від Сербії 2008 року під назвою Республіка Косово, яку відтоді визнали 108 країн світу. Сербія далі вважає Косово своїм тимчасово непідконтрольним регіоном, але останнім часом пішла на певну нормалізацію відносин із фактичним косовським керівництвом.

XS
SM
MD
LG