Доступність посилання

ТОП новини

Ми тепер зрозуміли, що ви робили на Майдані – іноземці про фільм «Поводир»


Фільм «Поводир» Олеся Саніна: закрий очі та дивись серцем!
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:03 0:00

Фільм «Поводир» Олеся Саніна: закрий очі та дивись серцем!

12 листопада в український кінопрокат виходить історична драма режисера Олеся Саніна «Поводир». В основі сюжету – подорож американського хлопчика та українського сліпого бандуриста на тлі репресій радянської влади. Саме ця стрічка представлятиме Україну у номінації «фільм іноземною мовою» на наступній кінопремії «Оскар». Творці фільму на зустрічі з пресою розповіли, що зараз «Поводиря» дуже підтримують в Америці, адже події перегукуються із загрозою, яка йде з боку Росії. Іноземці, подивившись фільм, кажуть, що нарешті зрозуміли, чому українці готові з дерев’яними щитами іти проти «Беркуту», говорить режисер Санін.

Режисер стрічки «Поводир» Олесь Санін розповідає про свою картину як про довгоочікуване дитя: каже, влада в країні мінялась, фінансування було нестабільним, але колектив повірив у сюжет про американського хлопчика та сліпого бандуриста. За словами Саніна, в українському кінематографі найскладніше – чекати, поки взагалі матимеш змогу щось створити, а після фільму «не скурвитись».

Режисер розповідає, що стрічка стане містком між зрячими та незрячими людьми: «Поводир» в українських кінотеатрах транслюватимуть за допомогою тифлоперекладу. Фактично, це ще одна додаткова аудіодоріжка, коментар, який начитує диктор, розповідаючи про події на екрані. Поряд зі зрячими ролі сліпих кобзарів виконують 60 людей із вадами зору, серед них і харківський кореспондент Радіо Свобода Володимир Носков.

«І найбільш неочікуваною була для мене реакція людей в залі, поруч яких у залі на перших рядах сиділи люди незрячі. І ще, коли біля кінотеатру проходить людина з паличкою, в чорних окулярах, і питає людей: «Де тут кінотеатр, я іду дивитися фільм!», – розповідає Санін.

Сцена з фільму «Поводир»
Сцена з фільму «Поводир»

Зрячий актор щоразу вдягав лінзи, аби реалістично зіграти сліпого бандуриста

Приміряв на себе роль сліпого бандуриста Івана Кочерги зрячий актор Станіслав Боклан. Каже, що найскладніше було звикнути до незручних лінз, які прикривали всю зіницю, а також до нестерпного холоду і брудних костюмів – все, аби фільм виглядав та відчувався глядачами реалістично. Боклан розповідає, що це зніматись було складно фізично, проте дуже комфортно емоційно.

Це, напевно, одна із найчудовіших знімальних груп і найчудовіший час у моїй роботі
Станіслав Боклан

«Це, напевно, одна із найчудовіших знімальних груп і найчудовіший час у моїй роботі, тому що вперше в житті у мене не було абсолютно ніякої конфліктності ні з ким. Ні в тому як грати, ні в тому, з ким грати і так далі», – згадує актор.

Сцена з фільму «Поводир»
Сцена з фільму «Поводир»

Мужньо витримував знімальний процес і Антон Святослав Грін, актор-початківець із американського міста Детройт, що зіграв маленького поводиря. Хлопчик є онуком українського дисидента Михайла Хмари, що був радянською владою позбавлений волі на 34 роки. Його онук, проживаючи в Америці, щосуботи проїжджає 100 кілометрів, аби відвідати українську школу вихідного дня.

«Коли я йшов зніматися, я не дуже знав, про що він. Тому просто розказав своїм друзям, що зніматись у фільмі про Україну – вони не дуже багато знали. Але коли я приїхав назад, я всім розповів про що цей фільм був і вони трохи зрозуміли», – каже юний актор.

Сцена з фільму «Поводир»
Сцена з фільму «Поводир»

Джамала: моя героїня Ольга Левицька не подібна на мене

Співачка Джамала зіграла в «Поводирі» головну жіночу роль – колегу по співочій сцені Ольгу Левицьку. Джамала каже, що перед пробами Санін сказав їй: те, що вона і її героїня мають одну і ту ж професію – не найголовніше. Найперше, Джамала мала відчути героїню Ольгу та її життєвий шлях. Найскладніше було каже, що вона зовсім не подібна до своєї героїні.

«Принцип життєвий: стався до людей так, як хочеш, щоб ставились до тебе. А от героїня Ольга не така. Якби ви їй сказали «як ви чудово співали», вони би відповіла «дякую, я знаю», – говорить Джамала.

Олесь Санін має масштабні плани на прокат стрічки та її участь у міжнародних конкурсах. Зокрема, прокатники прогнозують, що «Поводир» збере до 20 мільйонів гривень. Зараз в Америці демонструють стрічку на передпоказах, найчастіше людям, що мають стосунок до кінематографу – таким чином творці фільму привертають увагу до «Поводиря» напередодні вручення премії «Оскар».

Сцена з фільму «Поводир»
Сцена з фільму «Поводир»

Відгуки іноземців: «Ми тепер зрозуміли, що ви там робили на Майдані»

Санін додає, що розуміє: фільм зараз на гребні уваги також через політичну ситуацію навколо України. За його словами, будь-яка газета чи новини Америки говорять про Україну та її свободу, а цей фільм допомагає іноземцям краще зрозуміти українців.

«Ну, приблизно, відгуки на фільм такі: ми тепер зрозуміли, що ви там робили на Майдані. Чому ви такі дивні люди. Які в ХХІ сторіччі готові брати камінь, пляшку з запальною сумішшю і голими-босими із дерев’яним щитом іти на армію», – розповідає Санін.

Офіційна прем’єра стрічки в Україні запланована на 12 листопада.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG