Доступність посилання

ТОП новини

Меркель обіцяє Порошенкові розглядати Україну на саміті «Групи двадцяти»


(архівне фото)
(архівне фото)

Канцлер Німеччини Анґела Меркель запевнила сьогодні президента України Петра Порошенка в телефонній розмові, що становище в Україні стане одним із найважливіших питань під час саміту «Групи двадцяти», що відбудеться цими вихідними у Брісбені в Австралії, повідомила прес-служба голови держави.

За повідомленням, співрозмовники обговорили розвиток ситуації на Донбасі, зокрема, значне нарощення військової присутності та важкого озброєння, що надходить із боку російського кордону. Порошенко відзначив, що останні події свідчать про фактичну відмову від виконання «мінських домовленостей» із боку представників так званих «ЛНР» і «ДНР», а також про відсутність прогресу у виконанні цих домовленостей Росією. Меркель відзначила, що всі сторони мають виконувати «мінські домовленості» в повному обсязі.

Також співрозмовники обговорили питання гуманітарної допомоги для мешканців Донбасу та питання енергетичної безпеки, мовиться в повідомленні.

В апараті канцлера чи уряду Німеччини на цей час іще не повідомляли про цю розмову.

Учора президент України мав схожу розмову з віце-президентом США Джозефом Байденом, у перебігу якої вони «скоординували позиції на міжнародній арені напередодні саміту «Групи двадцяти», повідомляла прес-служба Петра Порошенка.

Україна не є учасником міждержавного об’єднання «Група двадцяти», але на його саміт має прибути президент Росії Володимир Путін, і чільники країн-учасниць групи вже заявляли про рішучість поставити йому гострі запитання з приводу дій Росії проти України.

Україна останніми днями багато разів заявляла про пересування колон важких озброєнь та іншої військової техніки з Росії на захоплені сепаратистами частини територій Донбасу. Останніми днями Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні теж почала повідомляти, що так само помітила пересування на цих територіях біля Донецька великих колон військової техніки й важких озброєнь. У світі наголошують, що такі дії Росії й сепаратистів підривають укладені ще у вересні, але так і не виконані ними «мінські домовленості».

XS
SM
MD
LG