Доступність посилання

ТОП новини

Окупанти тиснуть на шахтарів Донбасу (огляд преси)


Від 1 грудня в захоплених сепаратистами районах Донецької та Луганської областей припиниться виплата пенсій, стипендій, соціальних виплат і зарплат бюджетникам. Як інформує газета «Факти», Кабмін доручив евакуювати всі бюджетні установи з окупованої території Донбасу до початку зими. Урядовці кажуть, що сьогодні фінансова ситуація повинна чітко відповідати ситуації політичній. Незважаючи на запевнення в тому, що «Донбас годує Україну», цей регіон завжди був дотаційним, наголошує міністр фінансів. Досі Україна була змушена фінансувати Донбас зі своєї кишені, але зараз вона просто не може собі цього дозволити.

Близько 60% шахт України – це понад 80 підприємств – розміщені на територіях, підконтрольних «ДНР» і «ЛНР». Близько 17 шахт не працюватимуть ніколи, бо через артобстріли зруйновано їхні системи забезпечення, прогнозує газета «День». Видання пише, що вугільні підприємства на окупованих територіях не працюють, а виживають. Зарплату шахтарям затримують, але не з вини України. Натомість так звані «республіки» планують створити свою вугільну компанію, змушують людей писати заяви про звільнення з українських шахт. Крім того, окупанти наполягають, щоб шахтарі подавали позови в міжнародні суди проти України, нібито за затримку зарплати. Загалом, за прогнозами експертів газети, вугільні підприємства на територіях угруповань «ДНР» і «ЛНР» можуть бути знищені й закриті.

Уже майже три тижні в Україні триває люстрація. Міністерства і відомства публікують на сайтах списки чиновників, які будуть звільнені, і проводять перевірки. Тим часом чиновники, яким загрожує люстрація, вже почали кампанію з повернення у владу, а особливо креативні держслужбовці винаходять різні способи, як зберегти крісло. Як розповідає газета «Сегодня», заради збереження посади чиновники готові навіть поїхати на кілька днів у зону АТО, сподіваючись, що це стане преференцією при проведенні люстраційної перевірки. Ще один з методів, за допомогою якого «люструвані» чиновники намагаються повернутися у владу – створення в соцмережах спільнот на свою підтримку.

У цьому ж числі газета «Сегодня» попереджає, що в Україні активізувалися шахраї, які наживаються на АТО. Щоб не стати їхньої жертвою, експерти радять вимагати їхні документи і читати відгуки в мережі. Про те, де шахраї найчастіше промишляють, йдеться в публікації «ЛжеВолонтери: як дізнатися і захиститися».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG