Доступність посилання

ТОП новини

«Годі говорити – час діяти!»: владу закликали відбудувати кінотеатр «Жовтень»


Засідання Київради пікетували з вимогою відбудувати «Жовтень»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

Під стінами Центральної виборчої комісії, де тимчасово засідає Київрада, активісти влаштували акцію «Годі говорити – час діяти!». Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, небайдужі до спаленого «Жовтня» влаштували театралізований перформанс, під час якого актори у ролі «замовника» і «рейдера-хулігана» руйнували бейсбольною битою макети будинків, які були знищені чи перебувають під загрозою знищення. Однією з будівель був кінотеатр «Жовтень»: коли «рейдер» підійшов до неї, активісти перев’язали його жовтою стрічкою. Потім цю стрічку роздавали на вулицях.

Учасники акції вимагають від влади конкретних кроків, зокрема гарантій, що бюджетні кошти та кошти, компенсовані страховою компанією будуть спрямовані на відновлення кінотеатру. «Поки що в бюджеті на це кошти не передбачено, а страхові кошти можуть просто зникнути у міському бюджеті. Також вимагаємо прозорого розслідування, бо затримані виконавці, але думаємо, що не обійшлося без замовлення чи плану. І спалення могло бути лише частиною великого сценарію. Хотілось би ще створити майданчик для того, щоб громада могла комунікувати з людьми, які приймають рішення», – зауважує Зорян Кісь, співорганізатор акції.

На сьогоднішній сесії депутати Київради ухвалили за основу проект рішення «Про передачу в оренду без проведення конкурсу цілісного майнового комплексу «Кінотеатр «Жовтень». Згідно з проектом рішення, «Жовтень» планується передати без конкурсу в оренду ТОВ «Кіноман» (яке орендувало кінотеатр до цього) до 1 квітня 2020 року. Рішення планують ухвалити на наступному засіданні Київради, яке відбудеться 13 листопада.

На сесії розглянули лише дві вимоги активістів: це продовження оренди та укладення договору з ТОВ «Кіноман». «Якщо ми вкладаємо у відновлення кінотеатру дещо більше, потрібно далі боротися та лобіювати інші питання: це пам’ятко-охоронний аспект і залучення державних коштів для ремонту», – зазначає Марія Лебедєва, громадський активіст.

Активісти побоюються, що кінотеатр може бути приватизований. «Нам варто подбати про те, щоб ця будівля була занесена до переліку об’єктів комунальної власності, які не підлягають приватизації. Це перше. Тоді у нас буде шанс повернути кінотеатр. Також потрібно, щоб ця будівля була пам’яткою місцевого значення: її фасад є архітектурною цінністю», – звернувся до присутніх на акції депутат Київської міськради Ігор Луценко.

Ігор Луценко пообіцяв, що проголосувати за останнє питання для депутатів не буде проблемою, і заявив, що відновленням кінотеатру має займатися сааме київська влада, а не залучені зі сторони інвестори.

Найстаріший кінотеатр Києва ввечері 29 жовтня підпалили невідомі. Згодом було затримано двох осіб, які підозрюються у навмисному підпалі. Перша акція на підтримку кінотеатру пройшла 31 жовтня. Її підсумком стала резолюція, в якій київські очільники пообіцяли киянам сприяти відродженню кінотеатру.

XS
SM
MD
LG