Доступність посилання

ТОП новини

Хулігани перетворили Марш незалежності у Варшаві у побоїще з поліцією


Марш до Дня незалежності у Польщі закінчився масовими заворушеннями
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

Марш до Дня незалежності у Польщі закінчився масовими заворушеннями

Варшава – 270 затриманих хуліганів, півсотні поранених поліцейських та численні збитки, завдані інфраструктурі міста – такий сумний підсумок Маршу незалежності, що відбувся у Варшаві. У зв’язку з подіями в польській столиці, в українських, а також російських ЗМІ з’явилося багато перекрученої інформації. Що ж насправді трапилося в столиці Польщі у День незалежності цієї країни?

В середу у Варшаві рахували завдані хуліганами збитки й шукали винних. Наразі варшавська влада нарахувала збитків на понад 40 тисяч євро. Вже вкотре у День незалежності центральні вулиці міста перетворюються на поле битви хуліганів із поліцією. Зазвичай молодики у спортивних костюмах, які називають себе вболівальниками польських футбольних клубів, з’їжджаються до Варшави з різних міст, щоб взяти участь в щорічному Марші незалежності. Цей марш організовують крайні праві сили. Як і в попередні роки, групи агресивних юнаків влаштували сутички з поліцією. Цього року місцем так би мовити головної битви стало перехрестя поряд із Національним стадіоном, де відбувалися матчі «Євро-2012».

Агресивні молодики закидали правоохоронців бруківкою і фаєрами. Була навіть спроба підпалити поліцейських коктейлем Молотова. В огорнутому димом натовпі деякі представники ворогуючих футбольних клубів почали з’ясовувати стосунки між собою.

У відповідь поліція застосувала водомети, якими розігнала нападників. Впродовж багатьох годин після демонстрації у Польщі тривали затримання хуліганів.


Ультрас кажуть, що безпорядки влаштовує наволоч

Організатори маршу заявлять про свою непричетність до бійок із поліцією. Вони кажуть, що злочини скоюють групи хуліганів, які з’їжджаються до столиці спеціально для того, щоб спровокувати масовий безлад. Свого обурення не приховує Адам Малецький, один із лідерів польських футбольних вболівальників. Він звернувся до правих сил, які проводять щорічний Марш незалежності.

Потрібно відмежуватися від тієї наволочі, яка влаштовує безпорядки. Я говорю це як вболівальник – це ідіоти й кретини
Адам Малецький

«Потрібно відмежуватися від тієї наволочі, яка влаштовує безпорядки. Я говорю це з повною відповідальністю як вболівальник – це ідіоти й кретини, їх не цікавило те, що тут виступав ветеран. Їх не цікавить те, що ми говоримо, те що ми вигукуємо, чи співаємо. Їх не цікавить те, що ви говорите, їх цікавить лише одне – влаштувати безпорядки, і це їхня головна мета», – сказав Малецький.

Ситуацію, що з року в рік виникає у День незалежності, пояснює польська влада. Керівники держави, політики всіх парламентських партій заявляють, що це немає нічого спільного з патріотизмом.

Броніслав Коморовський
Броніслав Коморовський

Броніслав Коморовський, президент Польщі назвав події 11 листопада у Варшаві ганебними. «Така поведінка в день загальнонаціонального свята – це щось на кшталт Святвечора, під час якого тещу вдарили по обличчі святковим коропом, а потім усі побилися біля ялинки», – з сумом іронізує польський президент. За його словами, Марш незалежності, організований радикальними силами дедалі менше відповідає своїй назві.

Мер Варшави Ганна Ґронкевіч-Вальц каже, що цей марш – це нагода до хуліганських вибриків і бійок. Проте влада не може його заборонити.

«Усі ті, хто впродовж тривалого часу цим займаються, добре знають, що, на жаль, закон так сформульований, що ми не можемо заборонити цей марш, тому що організатор може звернутися до суду, який дасть згоду на марш, тому що він керується Конституцією та рішеннями Конституційного суду про свободу зібрань як найвищу цінність, незалежно від того, що відбувається під час маршу», – зазначає Ганна Ґронкевіч Вальц.

Вона також заявила, що польська влада намагатиметься внести зміни в національне законодавство так, щоб покарання за хуліганство було суворішим, а учасники демонстрацій не мали права закривати свої обличчя.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG