Доступність посилання

ТОП новини

Російському незалежному журналісту не дозволяють виїхати з країни


Олег Потапенко
Олег Потапенко

У російському Хабаровську у незалежного журналіста Олега Потапенка, редактора видання «Амурбург», затриманого напередодні в аеропорту, представники органів правопорядку вирізали сторінки з внутрішнього і закордонного паспортів. Про це повідомив сам журналіст.

12 листопада, коли Потапенко з партнером виходив з під’їзду свого будинку, щоб поїхати в аеропорт, їх зупинив поліцейський і попросив пред’явити документи, пояснивши це тим, що в будинку нібито сталося пограбування і правоохоронні органи перевіряють всіх мешканців. Журналіст і його друг показали паспорти, проте потім поліцейський попросив у них закордонного паспорта разом із квитками на літак. Потім він забрав документи в машину, повернувши їх приблизно через 10 хвилин.

По дорозі в аеропорт журналіст зауважив, що в його паспорті вирізана одна з порожніх сторінок, а пізніше побачив, що у внутрішньому паспорті вирізана сторінка з пропискою.

В аеропорту журналіста і його партнера, які збиралися вилетіти в Гонконг, затримали одразу після спроби пройти паспортний контроль. Група людей в штатському, а також співробітники аеропорту утримували впродовж декількох годин, вилучили телефони і планшети. У них, як сказали журналісту, шукали «матеріали, що становлять державну таємницю». Потім, коли Потапенко все ж спробував пройти на посадку, прикордонники виявили, що в його закордонному паспорті не вистачає сторінки, і, відповідно, документ є непридатним для використання.

«Прикордонник тільки з другого разу знайшов місце, де була вирізана сторінка. Тобто він явно спеціально її шукав», – зазначив журналіст в розмові з кореспондентом Радіо Свобода.

У підсумку Потапенко був оштрафований на 2000 рублів. Раніше, у вівторок, в соціальні мережі були викладені особисті фотографії Потапенка та його партнера, які, за словами журналіста, він зберігав тільки на своєму комп’ютері. Виклав їх користувач, схожий на одного із співробітників спецслужб, які затримали журналіста в аеропорту.

Це вже другий випадок затримання Потапенка. У кінці липня, коли Потапенко повертався з форуму неурядових організацій в Тбілісі, він був затриманий прямо на трапі літака і допитаний. За словами журналіста, тоді в його речах шукали «екстремістські матеріали», але нічого не знайшли.

Незалежне інтернет-видання «Амурбург», яке очолює Потапенко, публікувало інформацію про чисельність російських солдатів в Україні.

XS
SM
MD
LG