Доступність посилання

ТОП новини

Ми чітко засудили нинішні дії Росії, як і анексію Криму – президент Словаччини


Андрей Кіска, президент Словаччини
Андрей Кіска, президент Словаччини

Прага – У неділю, 16 листопада у Братиславі відбудеться засідання Вишеградської «четвірки». В роботі саміту візьме також участь український президент Петро Порошенко, якого до Братислави запросив його словацький колега Андрей Кіска. Четвертий президент Словаччини приступив до роботи у червні цього року. Він добре відомий доброчинною діяльністю і, до речі, відмовився від своєї зарплати на увесь термін перебування на президентській посаді. Президент Словаччини Андрей Кіска активно підтримує Україну, зокрема і в питаннях забезпечення українців реверсним газом. Про це, а також про подальші плани українсько-словацької співпраці він розповів в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода.

– Пане президенте, Україна має спільний кордон із трьома із чотирьох країн Вишеградської групи (V4) і вже давно заявляла про свої наміри вступити до Вишеградської «четвірки». Якої Ви думки щодо перетворення V4 на V5?

У нас величезні можливості поділитись нашим досвідом щодо трансформації, реформ, інтеграційних процесів

– Передусім я переконаний, що як країни Європейського союзу, так і країни Вишеградської «четвірки» мали б активно співпрацювати з Україною, це також і моє прагнення. Що стосується країн Вишеградської «четвірки», то у нас величезні можливості поділитись нашим досвідом щодо трансформації, реформ, інтеграційних процесів. Гадаю, шо в цьому напрямку ми можемо бути дуже корисними для України.

Стосовно самої Вишеградської «четвірки» – то це неформальне угрупування, яке має свою традицію, ім’я, логіку. Особисто я не бачу поки що сенсу розширяти його на Вишеградську «п’ятірку» чи «сімку». З іншого боку, я б хотів, щоб ми з Україною в майбутньому щось розпочали робити, адже «четвірка» є відкритою до різних форм співпраці. Наприклад, маємо формулу «4 плюс 2», яка добре працює, зокрема, зараз буде в цьому плані зустріч у Празі з Австрією, потім зі Словенією. Думаю, що ми маємо співпрацювати, ми це будемо вітати і в цьому напрямку потрібно рухатись.

– Пане президенте, Європейський союз переживає не найкращі часи і, здавалося, починає говорити не одним голосом. У цьому контексті пожвавили свою активність неонацистські рухи в Європі. Останній приклад – події у Польщі цими днями. Чи існує, на Ваш погляд, загроза неонацизму в Європі, і як цьому запобігти?

– Спочатку про те, чи говорить Європейський союз одним голосом. До ЄС входить 28 європейських країн, які часто дебатують, шукають спільну позицію. Іноді це триває довше, аж поки знайдеться спільна думка. Але хотів би наголосити, шо ми досягли великого успіху в тому, щоб мати спільну закордонну політику.

Стосовно розбіжностей в ЄС, то я б їх не пов’язував з якимсь зростанням неонацизму в Європі. Хоча прояви неонацизму тут є і я б не хотів їх ані недооцінювати, ані переоцінювати – потрібно надавати цьому відповідну увагу.

– Громадянин Словаччини, секретар Словацького союзу антифашистських борців пан Вільям Лонґауер брав участь як спостерігач у так званих «виборах» у самозваних «ДНР» і «ЛНР». Чи маєте Ви, пане президенте, чи може уряд намір якось реагувати на цей факт підтримки сепаратизму в Україні? Адже ЄС, членом якого є Словаччина, не визнали так звані «вибори» на теренах, підконтрольних сепаратистам.

– Саме так, як Ви сказали. Словацька Республіка абсолютно не визнає ті так звані президентські «вибори» чи парламентські «вибори», чи їх результати у так званих «народних республіках» в Донецьку і Луганську. Словацька Республіка має однозначно чітку позицію: не визнавати ці вибори. Хотів би також наголосити, що словацький дипломатичний корпус не вислав жодних спостерігачів зі Словаччини на вибори до бойовиків на Сході України. Через те ми розглядаємо участь словацького громадянина у цій так званій групі міжнародних спостерігачів як цілком приватну річ без будь-якого мандату.

– Пане президенте, Ви за чи проти запровадження сильніших санкцій стосовно Росії? Чи ви б підтримали сильніші санкції щодо Росії в разі, якщо Росія не перестане підтримувати сепаратистів в Україні?

Словаччина поважає територіальну цілісність України. Ми кроки Росії засудили чітко, так само, як і анексію Криму

– В першу чергу потрібно сказати, що з приводу санкцій, звичайно, ніхто не радіє. З іншого боку, Словаччина у повній мірі поважає територіальну цілісність України. Ми кроки Росії засудили чітко, так само, як і анексію Криму, тому що дійшло до принципового порушення свободи, демократії, міжнародного права. Я переконаний, що ці базові цінності мають вищий пріоритет, ніж торговельні інтереси. Тобто санкції не є успіхом, але їх потрібно втілювати до часу, поки не будуть виконані умови мирного плану.

– У своєму виступі в ООН у вересні цього року Ви підтримали Україну. Що могла б зробити Словаччина в цей складний час для українців і України?

– Справді, у своєму виступі в ООН я не міг обійти проблем України, адже ви ж наші сусіди. Я дуже відчував потребу саме на цьому форумі висловити Україні, її народові нашу підтримку і симпатію. Україна має право на незалежність, люди, громадяни України мають право самі вирішувати свою долю. Ось чому ми прагнемо Україні допомагати.

Потрібно розпочати реформи і в цьому ми вам дуже радо допоможемо. І якщо маю правильну інформацію, то зараз ми в Україну переганяємо п’яту частину газу від загальної потрібної кількості газу

Ми знаємо, що Ваш президент, новий парламент, уряд зараз мають попереду дуже багато праці. Потрібно розпочати реформи і в цьому ми вам дуже радо допоможемо. Конкретно, що ми вже зробили, так це те, що Словаччина допомогла Україні, на мою думку, швидко і в потрібний момент збудувати газову гілку від нас до Ужгороду. Вже від 2 вересня ми Україні переганяємо газ реверсним сполученням. І якщо маю правильну інформацію, то зараз ми в Україну переганяємо п’яту частину газу від загальної потрібної кількості газу. Україна з нашою допомогою таким чином зекономила вже майже 500 мільйонів доларів.

Я б хотів передусім висловити і такі мої особисті побажання: щоб у вас був мир і спокій, нашою метою є вільна, демократична і квітуча Україна.

– Пане президенте, чи прибуде до Братислави 16 листопада на засідання Вишеградської групи президент України Петро Порошенко, чи вже підтвердила Україна його участь?

– Я дуже радий, що пан президент підтвердив свою участь, я дуже цьому радий і з радістю з ним зустрінусь.

– А чи Ви знайомі особисто з кимось із українських політиків чи громадських діячів в Україні?

– Особисто я не знайомий з українськими політиками, я був у Києві лиш один раз у житті. Але я дуже радий і переконаний, що цього тижня ми це змінимо, як тільки на Словаччину приїде пан президент Порошенко. Я б дуже хотів, щоб після цих виборів наші контакти зростали і на рівні парламентів, і на рівні урядів, щоб мали добрі контакти і наші громадянські суспільства. Саме виходячи з нашого досвіду, з реформ, нашої дороги до Європейського союзу, ми можемо вам у цьому напрямку допомогти.

  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG