Доступність посилання

ТОП новини

Український бюджет фінансує «донбаську хунту»? (Огляд преси)


Перед річницею Євромайдану політики заворушилися, зауважує газета «День». Бо громадськість згадає і спитає. Йдеться зараз навіть не про зміни в країні – це окрема тема, мова йде про відсутність покарання злочинців, які вбивали активістів на Майдані. На словах влада часто робить правильні і навіть різкі заяви. Зрозуміло, що розкрити злочини, скоєні під час Революції Гідності нелегко. Потрібні час і професійна робота. Але рік – значний термін. Для людей головними питаннями були і залишаться – чому досі ніхто не покараний? Журналістів газети також обурює те, що найвищі представники колишнього політичного режиму не мають обмежень щодо видачі Шенгенської та інших європейських віз, отже – мають право в’їзду на територію Євросоюзу. Європейські чиновники кажуть, що мовляв дії цих осіб (Янукович, Азаров, Пшонка та їхні сини, Захарченко, брати Клюєви, Портнов...), не «призвели до загрози територіальної цілісності та суверенітету України». Виходить, публічні заклики Януковича до Путіна – «використовувати збройні сили Росії для відновлення законності, миру, правопорядку, стабільності та захисту населення України», не є діями, які призвели до загрози територіальної цілісності та суверенітету України, обурюється видання. Стаття називається «Злочинців досі не покарано. Чому?».

Сьогодні є всі підстави констатувати, що захоплені терористичними організаціями «ЛНР» і «ДНР» території повністю вийшли з-під контролю української влади, переконані експерти газети «Україна молода». Незважаючи на присутність моніторингової місії ОБСЄ, через український кордон вільно проходять російські війська і техніка, так звані гуманітарні конвої. Зрежисовані Росією люмпен-революції уже переросли в добре озброєні хунти. Експерти наголошують, що якнайшвидше має бути підготовлена реальна програма модернізації Збройних сил України, розпочаті реформи. Економічна та соціальна політика щодо захоплених територій має бути радикально змінена. Постачання енергоносіїв та фінансування виплат, якими можуть скористатися терористи і так звані місцеві вожді-керівники, має бути припинена. Не можна коштом українського бюджету нищити український суверенітет. На цьому наголошується в статті «Переговорами не вiдстоїш суверенітет».

Головні кулуарно-коаліційні домовленості сьогодні – між адміністрацією президента й 60 мажоритарниками зі східних та південних областей. Про це в «Газеті по-українськи» стверджує політолог Віктор Небоженко. Він вважає, що поки коаліційні домовленості проходили відносно легко. Зокрема, «Блок Петра Порошенка» і «Народний фронт» запросто вступають у союз із «легковажним Ляшком». Політолог переконує, що Дмитро Фірташ фінансував і «Опозиційний блок», і Радикальну партію. Тому Ляшко зобов’язаний пробратися в коаліцію. Це його основне завдання. Але ніде у світі коаліцію не утворюють ліберали й радикали. Це – небезпечний шлюб. Про його наслідки йдеться в матеріалі «Влада має півроку на запуск реформ».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG