Доступність посилання

ТОП новини

Донбас поставив хрест на проекті «Новоросія»


Карикатура художника Сергія Захарова на російського полковника Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), який, на той час був так званим «міністром оборони» угруповання «ДНР», що визнане в Україні терористичним
Карикатура художника Сергія Захарова на російського полковника Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), який, на той час був так званим «міністром оборони» угруповання «ДНР», що визнане в Україні терористичним
(Рубрика «Точка зору»)

Історія з Донбасом, який залишився без промисловості, соціальних виплат і майбутнього – це найкраща ілюстрація того, чому «Новоросію» відтепер можна заснувати лише силою, а не полюбовно.

Ігор Стрєлков заявив, що Донбас перебуває у стані гуманітарної катастрофи. І в тому ж інтерв'ю він сказав, що ніякої провини за собою не відчуває, бо «виконував свій обов'язок, як його бачив». Судячи з усього, його обов’язок полягав у тому, щоб приїхати в мирний регіон, захопити міста, пообіцяти людям повторення кримського сценарію, влаштувати повномасштабну війну і виїхати в Москву в той момент, коли ситуація досягла дна.

Це особливо рельєфно виглядає на тлі новин про те, що Україна відмовляється платити «соціалку» людям, які живуть на непідконтрольній Києву території. Лідери «ДНР» і «ЛНР» вже встигли обуритися і зажадали платити за рахунками. Але тут вже, як в старому анекдоті, – або хрестик знімати, або труси вдягати. А так, щоб і «ДНР», і пенсії з Києва – не буває.

У тому ж самому інтерв'ю Ігор Стрєлков докладно розповідає про те, як їхав з Криму на Донбас, як брав під контроль українські міста, як крок за кроком розв'язував конфлікт на сході країни. Цей сеанс самокатування унтер-офіцерської вдови примітний тим, що екс-командувач армією «ДНР» відкрито зізнається в тому, що Україна не нападала на Донбас, а всього лише захищалася від таких, як Стрєлков. І що якби не він – і не його однодумці з Росії – жителі регіону продовжували б бачити війну лише у телевізорі.

І мені хочеться, щоб це інтерв'ю прочитали кримчани. Ті самі, які продовжують постити в соцмережах гучні слова про неминучість перемоги «русского мира» в окремо взятому Донбасі. Ті самі, які аплодували «героям Новоросії» і пророкували регіону швидку зміну громадянства. Цікаво, вони самі розуміють, що ніякого майбутнього у Донбасу немає – і що єдиний шанс регіону був у тому, щоб залишитися у складі України?

Я пам'ятаю, як моя колега з Криму напередодні березневого референдуму писала про те, що історія півострова схожа на казку, в якій головна героїня виходить заміж за мільйонера з любові. Її почуття – як почуття багатьох інших проросійських кримчан – можна було зрозуміти. Вони всі отримали Росію не докладаючи до того жодних зусиль. Просто тому, що мешканець Кремля в якийсь момент прокинувся і встав на вдалу для них ногу.

Але в тому й штука, що Крим і Донбас – це два різних фінали однієї й тієї ж історії про відцентровість. Півострів був історією з «хепі-ендом»: усе трапилося швидко, відносно безкровно, а сам регіон тепер звикає до ролі військово-морського потьомкінського села. Донбас – пряма протилежність. Довга і вперта війна з українською армією, зруйнована промисловість, повна відсутність перспектив і фінансування з української та російської сторони.

Росії не потрібна ніяка «Новоросія» – їй потрібний лише зашморг для Києва, який стримуватиме дрейф на захід. Москва не стане вішати собі на шию соціальні вериги у вигляді неефективної промисловості та патерналісткого суспільства. І ті кримчани, які підбадьорювали Донбас, схожі на школяра, який вдало вистрибнув з вікна. А тим, хто пішов за його прикладом, пощастило менше і вони зламали хребет.

Але головний підсумок всієї цієї історії в тому, що Донбас закрив саму можливість того, щоб проект «Новоросії» отримував нових адептів. Бо можна хотіти бути Кримом – в який прийдуть солдати іншої країни і все зроблять за тебе. Але зовсім не хочеться бути Донбасом, навіть вибори в якому Росія вирішила «поважати, але не визнавати». Харків і Запоріжжя, Херсон і Одеса тепер отримали чітке уявлення про те, яка доля чекає будь-який український регіон, в який з гастролями приїде Ігор Стрєлков.

Хтось називає це «прощанням з ілюзіями».

Павло Казарін московський оглядач «Крим.Реалії»

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

Оригінал на сайті «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG