Доступність посилання

ТОП новини

Президент Чехії: в Україні громадянська війна, а від санкцій проти Росії втрачають усі


Мілош Земан праворуч, архівне фото
Мілош Земан праворуч, архівне фото

У Росії телевізійний «Перший канал» оприлюднив у неділю інтерв’ю з президентом Чехії Мілошем Земаном, у якому той виступив із новою низкою проросійських висловлювань.

Він, зокрема, стверджував, що «в Україні просто громадянська війна», і тому не потрібно займатися «якимись думками про підтримку, зокрема, економічну підтримку України» за цих умов, бо спершу має бути «договір між українцями і українцями».

Земан також повторив, що, на його думку, санкції, накладені Заходом на Росію через її втручання в Україні, призводять до того, що «втрачають усі».

Коли саме було записане інтерв’ю, не уточнено.

Практично з такими ж заявами щодо становища в Україні виступає й керівництво Росії, яке твердить, що не причетне до дестабілізації в Україні, і якому не до вподоби санкції, накладені через цю його участь у дестабілізації в Україні.

Мілош Земан, давно відомий симпатіями до нинішньої Росії, ще посилив таку позицію, відколи обійняв посаду президента Чехії навесні минулого року. При цьому, залежно від адресата своїх слів, він іноді виступає і з інакшими заявами. Зокрема, раніше в неділю на саміті «Вишеградської групи», в якому брав участь і президент України Петро Порошенко, чеський керівник, за повідомленням прес-служби голови української держави, сказав, що якби був громадянином України, то на парламентських виборах обрав би «Блок Петра Порошенка», й додав: «Я вірю, що президент Порошенко ввійде в історію як президент миру».

Через таку позицію президента в Чехії в понеділок, на державне свято Дня свободи і демократії, 25-ї річниці початку Оксамитової революції, громадянська ініціатива «Хочу з вами поговорити, пане президенте» організовує символічне виставлення Мілошеві Земану «червоної картки» на вираз незадоволення тим, як президент представляє Чехію, і на вимогу його відставки.

У Чехії повноваження президента відносно невеликі, реальну владу має прем’єр-міністр. Нині це політик схожого з президентом спрямування Богуслав Соботка, лідер лівоцентристської Чеської соціально-демократичної партії, яку свого часу очолював Мілош Земан.

XS
SM
MD
LG