Доступність посилання

ТОП новини

Росія: Верховний суд визнав УНА-УНСО і «Правий сектор» екстремістськими організаціями


Верховний суд Росії визнав організації «Українська національна асамблея – Українська народна самооборона» (УНА-УНСО) та партію «Правий сектор» екстремістськими і заборонив їхню діяльність на території Російської Федерації.

«Визнати Українську національну асамблею - Українську народну самооборону (УНА-УНСО), «Правий сектор», організації УПА та «Тризуб» імені Степана Бандери екстремістськими і заборонити їх діяльність на території Російської Федерації», – оголосив суддя Верховного суду Росії.

Засідання суду проходило в закритому режимі, оскільки в матеріалах справи містився гриф «секретно».

Раніше Генпрокуратура Росії звернулася з відповідним позовом до суду.

Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу стосовно громадян України, яких назвав членами УНА-УНСО: Ігоря Мазура, Валерія Бобровича, Дмитра Корчинського, Андрія і Олега Тягнибоків, Володимира Мамалиги й інших осіб.

Їх підозрюють у «створенні сталої озброєної групи (банди) з метою нападу на громадян, керівництво такою групою (бандою) і участь у здійснюваних нею нападах».

УНА-УНСО – одна з перших правих організацій, яка трансформувалась у політичну партію. Її члени брали участь у виборах. Крім того, вони здобували військовий досвід у конфліктах на території колишнього СРСР. Унсовці брали участь у придністровському, грузинсько-абхазькому збройному конфліктах і у чеченських війнах.

Організація пережила низку розколів, і нині в Україні діють кілька окремих партій і громадських організацій, що користуються скороченнями УНА, УНСО чи УНА-УНСО. Наразі не ясно, яку чи які з них заборонили в Росії. Названі Слідчим комітетом особи були членами різних цих організацій у різний час, більшість їх нині не належать до жодної з них.

XS
SM
MD
LG