Доступність посилання

ТОП новини

В Англії закликають бойкотувати чемпіонат світу 2018 року в Росії


Світлова інсталяція офіційного логотипу ЧС-2018 на будівлі Великого театру в Москві, 28 жовтня 2014 року
Світлова інсталяція офіційного логотипу ЧС-2018 на будівлі Великого театру в Москві, 28 жовтня 2014 року

Лондон – Одна з найшанованіших постатей у керівництві англійського футболу, колишній президент англійської футбольної асоціації Девід Бернстайн закликає до бойкоту футбольного чемпіонату світу 2018 року, який має проводити Росія. Бернстайн назвав керівну ланку світового футболу – ФІФА, яка й надала Росії право приймати Мундіаль 2018, тоталітарною структурою, яка нагадує йому «стару радянську імперію». Тепер в Англії обговорюють заяву Девіда Бернстайна і розмірковують над можливим сценарієм подій.

В Англії від часу анексії Криму Росією, і кривавих подій на сході України, лунали окремі голоси щодо неможливості проведення чемпіонату світу з футболу 2018 року в Росії. Тепер свій голос до цього додає колишня людина номер один в англійському футболі – Девід Бернстайн. Він закликає бойкотувати найпопулярніше спортивне змагання на планеті, що має відбутися у Росії. Девід Бернстайн також заявляє, що європейські футбольні асоціації мають приєднатися до бойкоту і у такий спосіб домогтися реформ керівної ланки світового футболу ФІФА.

Треба відмовитись брати участь у чемпіонаті світу 2018 року в Росії, якщо не буде здійснено справжніх реформ функціонування і роботи ФІФА
Девід Бернстайн

«Відверто кажучи, тут треба відмовитись брати участь у чемпіонаті світу 2018 року в Росії, якщо не буде здійснено справжніх реформ функціонування і роботи ФІФА. І частиною цих реформ має стати факт невисування пана Блаттера знову на посаду президента ФІФА», – каже Бернстайн.

Девід Бернстайн зробив свою заяву після того, як оприлюднили доповідь спеціального розслідування ФІФА щодо надання Росії і Катару права проводити чемпіонати світу 2018 і 2022 року. Згідно з цим документом, розслідування ніби то не виявило нічого хибного у тому, як саме ці дві країни здобули право на проведення Мундіалю. Вже за кілька годин по оприлюдненні доповіді, її автор – правник Майкл Ґарсія опротестував те, що ФІФА подала як висновки, його розслідування.

ФІФА і надалі наполягає, що Росія і Катар здобули право проведення чемпіонатів світу 2018 і 2022 року суто на підставі більшості голосів членів виконкому, які проголосували за це рішення.

Тим часом не всі в Англії підтримують можливий бойкот Мундіалю. Так футбольний оглядач Майк Діел вважає бойкот спортивних подій не найдієвішим засобом, годі казати про втрату ігрового циклу національної збірної.

Я не думаю, що бойкот це гарна ідея. Я переконаний, що існують кращі способи донести нашу думку
Майк Діел

«Я не думаю, що бойкот це гарна ідея. Я переконаний, що існують кращі способи донести нашу думку. Що тоді станеться з нашою збірною? Що станеться з її мотивацією і гарною формою?» – зазначає Діел.

Об’єднання здорових сил футболу проти ФІФА, яка нагадує «радянську імперію»

Девід Бернстайн, до думки якого дослухаються у футбольних колах Англії, запропонував англійській футбольній асоціації разом з УЄФА, бойкотувати, як ФІФА, так і чемпіонат світу у Росії. Інакше, на його думку, годі чекати оздоровлення світового футбольного господарства:

Все це вже триває з року у рік. Всередині ФІФА немає жодного покращення
Девід Бернстайн

«Це лунає радикально, але, чесно кажучи, все це вже триває з року у рік. Всередині ФІФА немає жодного покращення. Тут навпаки можна спостерігати лише погіршення. ФІФА під проводом Блаттера нагадує стару радянську імперію, де кожного, хто наважується говорити правду, негайно придушують. Ми вже не можемо все це лише обговорювати. Отож нам треба діяти разом з УЄФА, аби щось з цим зробити», – заявляє Бернстайн.

Водночас, як зазначає футбольний оглядач Бі-Бі-Сі Ден Роан, не все так просто з бойкотом Мундіалю у Росії. Бо ж схилити на бік Англії такі національні федерації, як іспанську, французьку чи португальську, у плані бойкоту, буде надзвичайно складно, тоді як УЄФА так само не виглядає надійним союзником Англії у цій справі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG