Доступність посилання

ТОП новини

Польщі помстилися за війну з російськими шпигунами?


Президент Росії Володимир Путін та колишній прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск
Президент Росії Володимир Путін та колишній прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск

Варшава – Міністерство закордонних справ Росії вишле з країни кількох польських дипломатів. У Польщі такий крок Кремля вважають відповіддю на недавнє видалення з Варшави кількох працівників російського посольства, яких запідозрили у шпигунстві.

За повідомленнями польских ЗМІ, дипломати з Росії підтримували контакти із двома шпигунами, яких у жовтні заарештували польські спецслужби.

У Польщі знову заговорили про справу, яку тут вважають найгучнішим шпигунським скандалом останніх років. Приводом до цього стало рішення російського МЗС. За офіційним повідомленням Департаменту інформації та преси цього міністерства, вигнання польських дипломатів – це так звані адекватні заходи у відповідь на дії Варшави. В Москві заявляють, що низка працівників польського посольства вже виїхали за межі Росії. Як твердять в російскому міністерстві, рішення Варшави було безпідставне й нічим не обґрунтоване.

Новину, поширену російським МЗС, підтверджує Ґжеґож Схетина, міністр закордонних справ Польщі. Проте він не розповідає, кого саме з польских дипломатів видаляють із Росії. «Є щось таке як симетрична відповідь, тож цю справу можемо вважати закритою. Поки що ми маємо тільки офіційну інформацію, коли будуть наступні кроки, то ми поінформуємо про них. Рішення Росії завершує цю справу», – сказав Схетина.

Натомість Польське агенство преси, посилаючись на свої джерела, повідомило, що з Росії вишлють чотирьох працівників посольства Польщі.

Агенти активізувалися, можна очікувати на нові інциденти – експерт

Анджей Шептицький, політолог із Варшавського університету нагадує, що офіційним приводом видалення з Польщі російських дипломатів була так звана діяльність несумісна із статусом дипломата. Він пояснює, що мовою дипломатії це означає шпигування.

Впродовж останніх тижнів у Польщі викрили щонайменше двох російських шпигунів. Росія відповідає на це таким чином, що сама звинувачує польських дипломатів у тому, начебто вони шпигували для Польщі
Анджей Шептицький

«Впродовж останніх тижнів у Польщі викрили щонайменше двох російських шпигунів – громадянина Росії і громадянина Польщі, яких підозрюють у співпраці з видаленими російськими дипломатами. Росія відповідає на це таким чином, що сама звинувачує польських дипломатів у тому, начебто вони шпигували для Польщі», – говорить експерт.

Один із арештованих у Варшаві шпигунів – це військовий, який працював у польскому Міністрстві оборони. Натомість другий – це юрист, якого дуже цікавили питання польського енергетичсного сектора.

«Ми й справді маємо в Польщі велику активність російських агентів в широкому значенні цього слова. Я маю на увазі як класичну шпигунську діяльність, так і так званих агентів впливу. Це люди які задля ідеї, грошей чи політичної кар’єри досить відкрито лобіюють російські інтереси», – наголошує Шептицький.

Екперт нагадує, що впродовж останніх місяців у країнах ЄС викрито кількох російських шпигунів. На його думку, активізація розвідки свідчить про те, що європейцям слід сподіватися нових інцидентів пов’язаних з діяльністю спецслужб Росії.

«Не йдеться лише про видалення шпигунів. Йдеться про інциденти мілітарного харакртеру, наприклад порушення повітряного простору, неідентифіковані підводні об’єкти в територіальних водах. Це можуть бути інциденти такі, як ті, що траплялися після Помаренчевої революції, коли в Росії були побиті польські дипломати, або в свою чергу російські дипломати можуть заявити, що їх побили у Варшаві чи в Ризі. Є цілий спектр потенційних провокацій, які можуть трапитися», – сказав Радіо Свобода Анджей Шептицький.

Експерт наголосив, що ймовірність російських провокацій зросте, якщо ЄС ухвалить рішення про нові санкції проти Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG