Доступність посилання

ТОП новини

Ярема прогнозує масові позови чиновників, якщо КСУ визнає люстрацію неконституційною


Віталій Ярема
Віталій Ярема

Генеральний прокурор України Віталій Ярема прогнозує масові судові позови чиновників про поновлення на посадах, якщо Конституційний суд України визнає неконституційним закон про люстрацію.

За словами генпрокурора, у складній ситуації опиняться керівники установ і підприємств, в яких уже було звільнено людей. «Сьогодні, приміром, уже відбуваються призначення, зокрема, я вже призначив кількох прокурорів на адміністративні посади... Потім, якщо люди через суд відновляться, то їм необхідно буде надавати ту посаду, на якій вони працювали, а вона вже буде зайнята», – сказав Ярема.

Тобто, як заявив генпрокурор, це «викличе низку незручностей, суперечностей, і небажано, щоб таке було в органах державної влади», і на практиці незрозуміло, як слід чинити в подібних випадках.

Ярема нагадав, що вже висловлював свою позицію щодо закону про люстрацію. «Я вважаю, що принцип індивідуальної відповідальності за вчинені дії, зокрема і за участь у репресіях, які проводила влада Януковича, необхідно доводити індивідуально, не може людина відповідати лише за те, що вона опинилася не в той час, не в тому місці і не на тій посаді», – сказав генпрокурор.

Верховний суд України 17 листопада вирішив звернутися до Конституційного суду щодо конституційності окремих положень закону «Про очищення влади».

Закон про люстрацію, ухвалений парламентом у вересні, набув чинності 16 жовтня.

XS
SM
MD
LG