Доступність посилання

ТОП новини

Спротив бойовикам на Донбасі набирає масовості (огляд преси)


На Донбасі загораються вогники справжнього, адекватного спротиву проти свавілля бойовиків, констатує газета «День». І тут не варто дорікати жителям Донбасу, що мовляв, самі звали біду, а тепер протестують. Не все так просто, наголошує автор статті. Адже тамтешнє населення об’єктивно опинилося заручником не лише чиїхось маніпуляцій та кривавих провокацій, а передусім історичних реалій, бо з часів Кучми було віддано регіональним олігархам. Регіон, який забезпечував себе на 40 відсотків, при цьому грабувався місцевими «князьками». Про якесь патріотичне виховання взагалі не йшлася. Дописувач переконує, що межа страху – важливий момент, який треба використовувати для стимулювання протестних настроїв. Процеси в Свердловську (майже прикордонному з Росією місті) свідчить, що тенденція спротиву набуває масового характеру. І певна частина бойовиків реально може стати на бік спротиву. Як допомогти цим першим вогникам перерости в масований вогонь спротиву? Про це йдеться в статті «Переступити межу страху».

Упродовж останніх років Україна була доволі потужним експортером електроенергії, отримувала валютні надходження, поповнюючи свій бюджет та вибудовуючи позитивне сальдо у торгівлі. Нині ж ситуація кардинально змінилася, констатує газета «Україна молода». Замість продавати, Україна змушена купувати електроенергію. І щонайнеприємніше, у Росії. За невідомо яку ціну і за важко здогадатися яких умов. Альтернатива, як переконує видання, тільки одна: відключати непідконтрольні державі території. Насамперед, Крим і Донбас... Журналісти пояснюють, що купувати електроенергію, а не вугілля Україна змушена, бо ситуація доведена до критичного стану, коли проблему треба вирішувати швидко. А купувати саме в Росії, бо це єдина держава, яка може надати необхідні обсяги електроенергії. Загостренню ситуації посприяв і скандал навколо південно-африканського вугілля, яке б врятувало ситуацію. До скандалу, на думку газетярів, доклала зусилля російська агентура, якій вдалося домогтися відмови експортерів постачати вугілля в Україну. Стаття називається «Світло московської зірки».

Все дуже нестабільно, хистко і непередбачувано: від бойових дій на Донбасі до курсу долара. Ніхто не знає, що буде завтра. Зрозуміло лише одне: стабільності не буде точно, переконує газета «Сегодня». Хоча, як зауважує видання, оманлива стабільність часом гірша, ніж явна нестабільність. За приклад газета наводить впевненість Європи в непорушності кордонів і впевненість українців, що сучасний світ стабільний, і повноцінні збройні сили країні вже ніколи не знадобляться. У підсумку агресія застала зненацька, і її довелося відбивати, не маючи боєздатної армії. У всіх випадках горезвісна «стабільність» була привидом, оманливою фата-морганою. Вона вводила в оману, заколисувала і не дозволяла оцінити реальний стан справ. Чим охочіше в неї вірили, тим болючішим було зіткнення з реальністю і тим суворішою була розплата за наївну віру. Докладніше про переваги нестабільності йдеться в статті «Привид стабільності».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG