Доступність посилання

ТОП новини

Ліквідація районних рад у Дніпропетровську: економія коштів чи удар по місцевому самоврядуванню?


Дніпропетровська міська рада
Дніпропетровська міська рада

Дніпропетровськ – У Дніпропетровську міськрада вирішила ліквідувати усі 8 районних в місті ради. Головний аргумент за – економія бюджетних грошей. Проект рішення був взятий за основу, на черзі – громадське обговорення. А втім, депутати районних рад, частина громадських активістів й окремі експерти висловлюють перестороги – кажуть, людей позбавлять живого, безпосереднього спілкування з місцевою владою. Водночас прихильники ліквідації райрад наполягають: це допоможе у боротьбі з бюрократією та корупцією.

У Дніпропетровську не обирати районних в місті рад після закінчення їхньої нинішньої каденції, таким чином усі 8 районних рад підуть у небуття вже наступного року. За словами посадовців міськради, які запланували новацію рішення, райради у місті наразі не мають ніяких значущих функцій, не мають реального впливу на розв’язання проблем виборців, а лише перенаправляють звернення громадян до фахівців і дублюють функції колег з міськради. Апарат міськради здатен перебрати на себе роботу районів та ще й зекономити при цьому десятки мільйонів гривень, говорить начальник департаменту забезпечення діяльності міської ради Євген Кіньшаков.

«У Дніпропетровську функціонує наразі 8 районних рад. Загальна чисельність працівників районних рад – 1 тисяча 50 осіб. На їхнє утримання цього року з міського бюджету виділено майже 70 мільйонів гривень», – зазначив посадовець.

«Ми дуже проти. Десь має відбуватись живе спілкування з людьми»

Категорично проти ліквідації районних рад наразі депутати самих рад. Пояснюють: наразі усі вони працюють, не отримуючи заробітної плати, фактично на ентузіазмі й приймають на себе основний «удар» звернень громадян. Депутати запевняють: зі своїми локальними проблемами, як-то житлово-комунальні, людям простіше звертатись до депутатів за місцем проживання.

«На місцевих депутатів районних рад припадає основне навантаження щодо зверненнями громадян. Я не уявляю, як ця робота відбуватиметься на рівні міської ради. Це рішення зараз не на часі», – каже депутат Індустріальної райради Михайло Москалець.

«Ми на себе беремо більшу частину скарг, звернень. Люди на округах приходять до нас. Приміром, до нас звертається 30 осіб, а ми обробляємо звернення і передаємо їх до міськради або в ЖЕК вже як одне звернення. Якщо прибрати нас, то безкінечний потік скарг перейде до міськради, і я сумніваюсь, що вона впорається. Ми дуже проти. Десь має відбуватись живе спілкування з людьми», – додає депутат Кіровської райради Олексій Колесников.

Волонтери чи дармоїди?

Доктор наук в галузі державного управління Віктор Сиченко вважає, що ліквідація районних у місті рад – це «серйозний удар по ланці місцевого самоврядування», а також порушення конституційного права громадян обирати і бути обраними. Якщо прибрати райради, то вся влада зосередиться в руках міського голови та міських чиновників, а це може призвести до зростання корупції, зазначає Сиченко.

«Зменшення кількості депутатів міської ради та ліквідація депутатів районних рад – це фактичне зростання корупції. Не секрет, що купити кілька депутатів міськради значно простіше й дешевше, ніж купувати фракції у кожній з районних рад. Рішення щодо ліквідації райрад непродумане. Нам сьогодні розказують, що місто хоче заощадити 65 мільйонів гривень на рік, ліквідувавши ради, але немає відповіді, скільки ж грошей буде йти на обслуговування двох префектур, які працюватимуть замість райрад. Давайте не забувати, що на утримання самих депутатів зараз не йде жодної копійки бюджетних грошей, фактично на волонтерських засадах. Дехто називає співробітників райрад «дармоїдами». Але ці люди виходять і працюють за мізерну зарплату щодня, виконуючи свої функції, тому обзивати їх «дармоїдами» щонайменше неетично», – заявив Сиченко.

«Райради – це атавізм»

Юрист, член Всеукраїнської юридичної ради Володимир Дон ніякого порушення Конституції в ліквідації районних рад не бачить: за його словами, основний закон України дає право місцевим громадам самим вирішувати, яким буде місцеве самоврядування. Він каже: депутати райрад лукавлять, коли заявляють про свою незамінність в роботі з громадянами, адже більшість звернень громадян стосуються комунальної сфери та соціального захисту, якими займаються не народні обранці, а фахівці. Експерт вважає районні ради і райвиконкоми атавізмом, які належить замінити центрами з надання адміністративних послуг. Скорочення районних посадовців допоможе боротись з корупцією та бюрократичною тяганиною, вважає він.

«Чому депутати відстоюють свої права, зрозуміло: своя сорочка ближча до тіла. Ні для кого не секрет, що депутати районних рад на сьогодні ніяких повноважень не мають. Зменшення чиновників, передання функцій у центри з надання адміністративних послуг – ось вона, ліквідація корупції. Що сьогодні треба людям? Треба, щоб були розв’язані комунальні проблеми, питання благоустрою, питання соціального захисту. У районних радах у більшості сидять хапуги, які перенаправляють питання, займаються «рєшаловом». У мене є статистика щодо відкритих кримінальних проваджень щодо посадовців районного рівня: їх більше, ніж щодо чиновників міської ради, бо їх фізично більше. Отож у цих районних радах треба відкрити центри з надання адміністративних послуг. Для того, щоб змінити трубу чи залатати асфальт, депутат райради не потрібен. Якщо є кошти і політична воля, це зроблять і без нього», – каже Дон.

Раніше заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Борис Філатов на своїй сторінці у Фейсбуці написав, що в Дніпропетровську замість районних рад мають створити дві «префектури» – по одній на лівому та правому березі, адже «місто втомилося годувати дармоїдів».

Планується, що остаточно долю районних рад у місті вирішать за місяць, після громадських обговорень.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG