Доступність посилання

ТОП новини

Конфлікт триває. Голова «Газпром-Медіа» не чує «Еха Москви»


Глава «Газпром-медіа» Михайло Лесин
Глава «Газпром-медіа» Михайло Лесин

Глава холдингу «Газпром-Медіа» Михайло Лесін увечері 18 листопада зустрівся з колективом радіостанції «Ехо Москви» – за кілька днів до призначеного на п’ятницю, 21 листопада, обговорення радою директорів питань про головного редактора, про редакцію і про формат мовлення радіостанції.

Цьому передувала заява Михайла Лесін а про можливість відставки головного редактора «Еха» Олексія Венедиктова через конфлікт навколо журналіста Олександра Плющева. Лесін спробував звільнити журналіста за неетичний, на його думку, твіт про смерть сина глави президентської адміністрації Сергія Іванова. Венедиктов заперечив цьому звільненню.

Уже на зустрічі з журналістами Михайло Лесін заявив, що у нього немає мети звільнити головного редактора радіостанції «Ехо Москви» Олексія Венедиктова. Однак він вважає, що редакція повинна висловити свою позицію щодо інциденту з радіоведучим Олександром Плющевим, повідомляє агентство «Інтерфакс».

Таким чином, Михайло Лесін знову допустив можливість відставки Олексія Венедиктова з поста головного редактора «Еха Москви». «Якщо редакція і головний редактор не висловлять свою позицію щодо цього питання, зрозумілу акціонерам, я буду ініціювати якісь дії. Які – я поки не готовий обговорювати», – заявив Лесін. До цього під час зустрічі він сказав, що готовий скасувати наказ про звільнення Плющева, якщо буде знайдений варіант, який влаштовує всі сторони конфлікту.

Лесін розповів, що пропонував головному редакторові варіант звільнення Плющева за власним бажанням, однак той не погодився і запропонував варіант з відпусткою. Лесін наголосив, що його не влаштовує варіант з відпусткою Плющева, адже ведучий повинен бути «відсторонений від ефіру». Венедиктов заперечив, сказав, що не відсторонятиме Плющева за його висловлювання в твіттері. А ось як оцінює результати зустрічі перший заступник головного редактора радіостанції Володимир Варфоломєєв:


Крім того, Олексій Венедиктов заявив, що міноритарні акціонери мають намір до кінця року зробити пропозицію про викуп радіостанції. Венедиктов додав, що це буде зроблено навіть у разі звільнення його з посади головного редактора.

Олексій Венедиктов
Олексій Венедиктов

«Незалежно від того, чи залишуся я головним редактором, я залишуся акціонером», – сказав Венедиктов. Михайло Лесін, за словами головного редактора «Еха Москви», на зустрічі з журналістами заявив, що «якщо міноритарні акціонери звернуться з пропозицією про викуп контролюючого пакета акцій «Ехо Москви», то «Газпром-Медіа» готовий цю пропозицію розглянути, якщо буде запропонована адекватна ціна».

Раніше в інтерв’ю «Новій газеті» Лесін дещо пом’якшив свою першопочаткову позицію, визнавши, що його вказівка про звільнення Олександра Плющева була незаконною і що він хотів би відсторонення журналіста на два місяці від ефіру.

Сергій Бунтман
Сергій Бунтман

Заступник головного редактора «Еха Москви» Сергій Бунтман минулої неділі в інтерв’ю Радіо Свобода погодився з тим, що позиція Лесіна напередодні зустрічі зм’якшилася.

– Виходячи з інтерв’ю «Новій газеті», це уточнення позиції. Михайло Юрійович Лесін окреслив свою позицію, він сказав: «Я розумію, що наказ незаконний». І тут він якраз описував і можливості відпустки Плющева, і говорилося про можливість поговорити з журналістами. Окреслилася позиція, я б сказав, яка наближає нас до вирішення конфлікту.

– Чи означає це, що Ви дізнаєтеся про такі новини з інтерв’ю Лесіна «Новой газете»?

– Ми всі люди публічні, і багато проявляється в публічних висловлюваннях. Тому що папір, який ми отримали, повідомлення про засідання ради директорів, він був нечітким, окреслювалися лише сюжети, але ніяк не питання, які б ставилися на голосування. А далі пішли уточнення всілякі після публічних виступів і саме під час публічних виступів.

– Що за захід ви плануєте проводити у вівторок?

– Ми планували це ще в п’ятницю-суботу. У журналістів виникло багато питань, і, щоб журналісти не ставили в коридорі головному редактору і заступникам, не було власних якихось інтерпретацій, можна було б отримати інформацію не через зіпсований телефон, Олексій Венедиктов запропонував: поставте мені запитання у вівторок, о 20-й годині. А потім з’явилася можливість того, що Лесін поговорить з журналістами, відповість на їхні запитання, дасть роз’яснення. Так як я веду це зібрання у вівторок (я зазвичай веду ці збори, як Яків Свердлов), я зателефонував сьогодні Михайлу Юрійовичу Лесіну і запропонував йому, якщо він хоче зустрітися: «Давайте у вівторок, у нас журналісти збираються всі разом з головним редактором, і з головою ради директорів. Давайте так поговоримо».

– І пан Лесін погодився?

– Так, пан Лесін погодився відразу ж і сказав, що давайте, якщо так, у вівторок, так у вівторок.

– Чи підтвердив пан Лесін в розмові з Вами свої позиції, висловлені «Новой газете»?

– Пан Лесін послався на «Нову газету»: «Все в інтерв’ю». Я сказав, що непогано б сказати і особисто. Він сказав: «Добре, давайте поговоримо особисто з журналістами». Він наголосив, що його позиція така, яка висловлена в «Новой». Принаймні це те, що мені сказав Михайло Лесін.

– Якою у такому разі є ситуація з тим, що планується в п’ятницю, – з засіданням ради директорів?

– По-перше, в якому це буде вигляді, я абсолютно не розумію. Спочатку це була пропозиція до заочного голосування, як це зазвичай робиться. Усе в раді директорів було заочно, коли членам ради розсилалося питання з графами «так», «ні», «утримуюся». І тут передбачалося так. Потім з’явилися згадки, що це буде обговорюватися. Це викликало подив, тому що як можна щось обговорювати при заочному голосуванні. Єдине, що я можу зараз сказати, те, що у вівторок разом з журналістами буде обговорення позицій, обмін питаннями, відповідями.

– Кілька місяців тому, коли пішли чутки, що Венедиктов може бути не затверджений радою директорів на посту головного редактора, стало ясно, що в редакції є складний механізм, що дозволяє нескінченно довго знову пропонувати кандидатуру пана Венедиктова, а в цей час його роль відіграватимуть його заступники. У вас є відчуття, що цим механізмом ви як і раніше захищені?

– У нас цей механізм закладений в статуті, і поки статут не змінений (а статут може бути змінениіи тільки 75% акціонерів, і 75% акцій немає ні у кого), поки статут діє, звісно, при незатвердженні або знятті з посади головного редактора вступає в силу цей механізм. Ми говорили про це і зараз, коли виникли питання з приводу порядку денного. Тобто хтось із заступників повинен бути виконуючим обов’язки, якщо знімають Олексія Венедиктова. Так, як записано в статуті, так і має бути.

– Увесь тиждень йшли розмови про те, що «Ехо Москви» намагаються закрити, що це черговий наступ на свободу слова, на свободу преси. У вас зараз є відчуття, що вирішено «Ехо Москви» закривати?

– Ви знаєте, я ніяким відчуттям ніколи не піддаюся. Відчуття – це одне, а є ланцюжок різних дій і фактів. Є серія, я б сказав, серйозних закидів до радіостанції «Ехо Москви», починаючи від скарги в прокуратуру співробітника МНС і закінчуючи попередженням Роскомнадзору. Усе в сукупності – це все було і залишається. Ми не чекаємо ніякого рішення, ми працюємо, просто робимо свою справу. Наразі така ситуація, яку ми з вами окреслили. Через публічні виступи окреслилися якісь контури. Це мало що говорить про ситуацію в країні. Тому що зі свободою слова ситуація в країні важка – це ясно. А ми – це якийсь конкретний випадок, який по-своєму вирішується завдяки конкретним обставинам.

– Я маю на увазі, що ця несподівана зміна позицій пана Лесіна або їх уточнення може тлумачитися по-різному: наприклад, що мова не йде про беззастережний і ясний намір закрити «Ехо Москви», або що редакція «Еха Москви» так влаштована, що насправді з нею і зробити нічого не можна, і це просто конкретний випадок – не підступитися, що називається?

– Різноманітних інтерпретацій може бути мільйон. У нас ситуація, в якій ми дуже конкретно діяли, виявляли позиції, уточнювали, перевіряли, аргументували, дуже конкретна ситуація. Я думаю, що до вівторка рано щось інтерпретувати. Коли ми усно свої позиції заявимо, проговоримо, подивимося, що з цього вийде – побачимо.

Оригінал матеріалу на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG