Доступність посилання

ТОП новини

ЄС – Белграду: не буде санкцій проти Росії, не буде й членства


Єврокомісар із переговорів щодо розширення та сусідства Йоганнес Ган розмовляє з прем’єр-міністром Сербії Александаром Вучичем. Белград. 20 листопада 2014 року
Єврокомісар із переговорів щодо розширення та сусідства Йоганнес Ган розмовляє з прем’єр-міністром Сербії Александаром Вучичем. Белград. 20 листопада 2014 року

Брюссель – Кандидат на вступ до Європейського союзу – Сербія – на початку цього року розпочала з Брюсселем переговори на тему входження в ЄС. Однак, процес наближення Белграда до набуття членства може зупинитися на півдорозі. Причина – у підтримці Росії з боку сербів та небажанні впроваджувати санкції, як того вимагає об’єднана Європа. Переконувати сербську владу в четвер до Белграда поїхав єврокомісар із переговорів щодо розширення та сусідства Йоганнес Ган. Тим часом, аналітики зветрають увагу на створення на Балканах «троянського коня», який допоможе Москві диктувати ЄС свої умови.

Сербія «вальсує» між Брюсселем та Москвою. Кандидат на приєднання до європейської сім’ї держав, вона запевняє ЄС у відданості ідеї євроінтеграції. Водночас, підтримуючи тісні відносини з путінською Росією, Белград відмовляється впроваджувати проти неї санкції, як це зробив Євросоюз.

Об’єднана Європа відкладе переговори з Сербією щодо нових пунктів плану її вступу до ЄС, якщо там не «вирівняють зовнішню політику за європейським зразком і не впровадять санкцій», зазначають у дипломатичних колах співдружності.

Йоганнес Ган
Йоганнес Ган

Переконання у тому, що серби поступово мають адаптувати свою зовнішню політику до політики Євросоюзу, включно з відносинами з Москвою, висловлює і єврокомісар з політики розширення та сусідства Йоганнес Ган.

Сербія повинна вирівняти свою зовнішню політику із європейською
Йоганнес Ган

«У час, коли Сербія веде інтенсивну дипломатичну діяльність, я вітаю беззастережну відданість прем’єр-міністра (Александара) Вучича європейському шляхові, висловлену під час візиту президента Путіна до цієї країни. Наголошую, що в рамках переговорів із ЄС Сербія повинна поступово вирівняти свою зовнішню політику із європейською», – каже єврокомісар, який з першим закордонним візитом на новій посаді відвідав саме Белград.

Йоганнес Ган переконує представників сербської влади, що держава-кандидат на вступ до ЄС є господарем ритму та швидкості її інтеграції до об’єднаної Європи.

Санкції для Росії суперечать інтересам Сербії – офіційний Белград

Водночас, у сербському уряді зазначають, що повна відповідність зовнішньої й безпекової політики їхньої держави політиці Євросоюзу вимагатиметься тільки у момент повноцінного членства. «А тим часом, – зауважує сербський міністр з європейських питань Ядранка Йоксимович, – ми, як держава-кандидат, маємо повне право відстоювати насамперед наші економічні інтереси».

Александар Вучич
Александар Вучич

«У нас немає трьох політик чи двох політик – бо ми проводимо політику в інтересах громадян Сербії, – заявляв і прем’єр-міністр Александар Вучич. – Наша стратегічна ціль – шлях до Європейського союзу».

Ми не будемо вводити санкції проти Росії і ми поважаємо територіальну цілісність України
Александар Вучич

«Ми не будемо вводити санкції проти Росії і ми поважаємо територіальну цілісність України. Це саме я сказав і панові Гану. Він був дуже люб’язним і не наполягав на цій темі, як я і хотів, бо я нашу позицію вже неодноразово пояснював», – додає голова сербського уряду.

Тим часом, доволі активна й агресивна політика Кремля на Балканах чимраз більше непокоїть деякі європейські столиці, зокрема, Берлін. Німецьке видання Der Spiegel цього тижня навело дані деяких останніх геостратегічних досліджень. Головним їх висновком є те, що «Москва намагається налагодити зв’язки із Сербією через військове співробітництво й газові контракти». Як пише газета, німецький канцлер Анґела Меркель також висловлює занепокоєння агресивною та антизахідною політикою Росії, поширюваною на Балканах.

Кремлівська «панслов’янська стратегія»

Західні оглядачі тим часом зауважують, що все частіше з’являються тривожні ознаки того, що амбіції президента Путіна не зупиняться в Україні.

«Москва плекає зерна націоналізму і в оточенні проросійського президента Угорщини Віктора Орбана і задобрює прем’єр-міністра Чехії Богуслава Соботку, який виступає проти санкцій ЄС щодо Росії, – звертає увагу французьке видання Le Point.

Деякі європейські експерти наголошують, що Кремль із прицілом на держави Балкан, особливо Сербії, розробив нову політичну «панслов’янську» стратегію. Згідно з цим підходом, Москва докладає зусиль, щоб заручитися підтримкою місцевого населення, наприклад, підтримуючи позицію Сербії щодо Косово.

Німецька Der Spiegel наводить цитату з конфіденційного дипломатичного листування: «Мета росіян – чинити достатній тиск на країни балканського регіону, щоб ті відкинули наміри приєднатися до Європейського союзу. Або ще краще: якщо вони це зроблять, то Росія завдяки їм матиме у ЄС щось на зразок «троянського коня», щоб чинити прямий, вигідний їй вплив на європейську політику».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG