Доступність посилання

ТОП новини

Нині на Донбасі триває колишня політика Голодомору – історик


Продуктовий бунт у Макіївці (Фото газети «Слобідський край»)
Продуктовий бунт у Макіївці (Фото газети «Слобідський край»)

Події на Донбасі нерозривно зв’язані з історією і є продовженням геноциду українського народу, який ще розпочинала радянська влада, вважає Роман Сербин, канадський історик, автор багатьох досліджень про Голодомор. Багатолітній професор Університету Квебеку в Монреалі нагадує, що геноцид українців не почався Великим Голодом 1932-33 років і не вичерпувався ним. Завданням радянської влади було знищити українську політичну націю, її інтелектуалів, священиків, і навіть тих, хто був політичним українцем, не будучи українцем за національністю.

– За останнім опитуванням громадської думки, 72% українців вважають Голодомор геноцидом, маючи на увазі Великий голод 1932-33 років. Наскільки правильним є говорити про те, що Голодомор був геноцидом, чи геноцид був чимось більшим?

Роман Сербин
Роман Сербин

– Ми вживаємо сьогодні слово Голодомор не лише для визначення самого голоду. Це було найбільше знищення, взагалі, знищення української нації, як про це писав Рафаель Лемкін. А нація складалася не лише з селян, але і з інтелігенції, робітників, і так далі. Всіх, хто творив українську, навіть радянську державу, хотів знищити Сталін.

Інтелігенція, священики, церква – це ті, хто розвивали дух української нації, і їх вбивали за те, що вони собою представляли. І цей дух хотів знищити Сталін.

Коли ми говоримо про знищення селян, то можна сказати, що Сталін не хотів нищити селян як робітників. Він хотів їх змусити працювати. Знищення було лише засобом до того. Селяни пізніше біологічно відродилися. Але те, що було знищено, коли нищили інтелігенцію, культуру, церкву, не відродилося за радянських часів. І тепер ми маємо дуже багато проблем тому, що загальна русифікація, а не лише мовна, але й культури, інших сфер життя, пішла дуже далеко. І це був намір Сталіна і російських імперіалістів.

– Про ті місця, де русифікація пішла найдалі, Східна Україна, Донбас, та його частина, яка зараз окупована, про неї зараз російська пропаганда, Кремль говорять, що українці там намагаються знищити російськомовне населення, і називають це геноцидом. Що Ви про це думаєте?

На Східній Україні відбувається геноцид української групи, геноцид проти української нації, а не нищення російської нації

– Я думаю, що на Східній Україні насправді відбувається геноцид. Але не в тому сенсі, в якому представляє російська пропаганда, а геноцид, української групи як такої. Це є частина українського населення. Навіть якщо воно є російськомовне, яка з часом буде втрачена для України. А така втрата є частиною геноциду.

Тобто там є знищення українства, там є геноцид проти України, проти української нації, а не нищення російської нації. Бо російськомовне населення є українське населення в сенсі громадянства, чи політичної української нації. Це – українці. Вони є частиною країни, вони розробляли українську державу, і тому їхнє нищення, чи вони є росіяни, чи інші етноси, є нищенням української нації.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG