Доступність посилання

ТОП новини

Захід має надати Україні зброю (світова преса)


Світові ЗМІ обговорюють те, що Україна має пройти через болючі економічні та політичні реформи, які має полегшити суттєва допомога західних країн. Деякі видання пишуть, що такою допомогою має стати військове озброєння України західними країнами, зокрема США.

Американська газета New York Times пише, що українська криза зайшла в глухий кут. Припинення вогню ніколи дійсно не діяло на сході України, але воно хоча б дало прикриття зусиллям зменшити рівень воєнних дій і стабілізувати та реформувати економіку в Україні. Тепер же навіть такого-собі «фігового листочка» припинення вогню немає — російська бронетехніка, хоч і без розпізнавальних знаків, в’їжджає в Україну, коли заманеться.

Європейський союз і США дали чітко зрозуміти, що вони вважають російського президента Володимира Путіна винним у хаосі, в якому опинився схід України. Окрім того, анексувавши Крим, Путін завдав шкоди як відносинам між Заходом і Сходом, так і власній країні, яка наразі є у скрутному економічному становищі.

З іншого боку, зазначає видання, українські прем’єр та президент мають обов’язки, які вони повинні виконати. По-перше, розробити чіткий економічний план, без якого Міжнародний валютний фонд не буде надавати Україні подальшу фінансову допомогу. По-друге, Київ має надати певний рівень самоврядування регіонам, щоб задовольнити жителів сходу країни.

Звичайно, проводити болючі реформи, коли країна і так вже стоїть на колінах, може бути забагато. Саме тому західні лідери мають чітко заявити про надання суттєвої допомоги Києву, коли Україна розпочне складну програму політичних і економічних реформ. Адже саме за це люди стояли на Майдані рік тому, пише видання.

Американська газета Los Angeles Times пише, що США має обов’язок допомогти Україні захистити себе. Більше того, Київ має моральне право попросити Вашингтон забезпечити Україну зброєю, що зазначається у Будапештському меморандумі, угоді, яку Росія вже неодноразово порушила.

Заходи, які Вашингтон та його колеги ухвалювали щодо Росії, — економічні санкції, невелике нарощування сил НАТО у східноєвропейських країнах, надання Україні нелетальної зброї — все було зроблено, щоб не провокувати Росію. Однак, Кремль відповів надсиланням бійців, зброї та конвоїв на територію України. І що це говорить про стратегію США? – запитує видання.

Озброєння України відновить довіру, що Вашингтон буде боротися за країни, які, під його егідою, відмовилися від бомб, але знайшли тигра (у випадку України – ведмедя), який загрожує їхньому існуванню у себе на порозі, пише видання.

Російська англомовна газета Moscow Times пише, що обіцянка того, що Україна не приєднається до НАТО, надана Росії, не вирішить українську кризу. По-перше, сьогоденне положення України вже є деякою гарантією того, що Київ не приєднається до альянсу. Навіть український уряд визнає, що країна наразі не відповідає політичним, військовим та економічним вимогам НАТО для вступу до альянсу.

Тим не менш, будь-які обіцянки того, що Україна не приєднається до НАТО у найближчому майбутньому є недостатніми для Росії. НАТО не довіряє Москві, а Москва не довіряє НАТО. Сьогодні взагалі ніхто нікому не довіряє, пише видання. Але навіть, якщо така обіцянка буде надана у письмовій формі, західна гарантія не матиме жодного впливу на інші довгострокові проблеми в Україні. Росія вимагає від Києва та Заходу багато речей, зокрема, надання спеціального статусу регіонам на сході України. Ці речі не зміняться, навіть якщо Київ пообіцяє не вступати до альянсу, пише видання.

Американський журнал Time пише, що російська економіка не може собі зараз дозволити нову Холодну війну. Одна з аксіом світової геополітики полягає у тому, що країна може проявляти силу і мати вплив, пропорційний її економічній потужності. Путін має це пам’ятати. Російський президент намагається підтвердити вагу своєї країни в Європі на все більш хиткому економічному фундаменті. Економіка Росії мала проблеми ще до вторгнення в Україну, пише видання, а зараз її становище значно погіршилося.

Сьогодні Путін намагається зменшити негативний ефект західних санкцій і знайти нові джерела експорту та інвестицій в Азії. Однак, поворот Росії на схід не принесе плодів за короткий термін.

Велика частина політичного успіху Путіна полягає у підвищенні добробуту народу, що буде ставати дедалі складнішим. Він може постати перед критичним вибором — продовжувати сувору зовнішню політику або пом’якшити свої позиції щодо Заходу, пише видання.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG