Доступність посилання

ТОП новини

В уряді США ведеться серйозна дискусія щодо надання Україні зброї – Пайфер


Колишній посол США в Україні Стівен Пайфер
Колишній посол США в Україні Стівен Пайфер

В уряді США ведеться серйозна дискусія щодо можливості надання Україні зброї летальної дії. Таку думку в інтерв’ю Радіо Свобода висловив старший науковий співробітник дослідницького центру Brookings Institution, колишній посол США в Україні Стівен Пайфер, коментуючи заяву заступника радника президента США з національної безпеки Тоні Блінкена, який заявив, що Сполучені Штати можуть переглянути політику ненадання летальної допомоги Україні.

«Це важливо, що американський уряд думає над цим, оскільки два місяці тому позиція влади США була такою: надання зброї Україні може загрожувати подальшою ескалацією з боку Росії. Той факт, що хтось рівня Тоні Блінкена заявляє про це, наводить мене на думку, що в американському уряді ведеться серйозна дискусія щодо надання оборонних озброєнь. Я не знаю, буде таке рішення ухвалене чи ні», – зазначив Пайфер у четвер, 20 листопада.

У середу, 19 листопада, Тоні Блінкен вказав на «серйозні порушення» мінських угод з боку Росії, яка 5 вересня разом із сепаратистами, Україною й ОБСЄ уклала домовленості про припинення вогню і наступні кроки для досягнення миру на Донбасі. На думку Блінкена, надання Києву зброї може спонукати Москву «двічі подумати і утримати її від наступних дій».

Росія ж заявила, що будь-які американські поставки зброї до України будуть «дестабілізувальним фактором».

Україна звинувачує Росію у постачанні зброї і військових на допомогу сепаратистам на Донбасі. Росія підтримує сепаратистів, але заперечує, що бере безпосередню участь в конфлікті.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив 18 листопада, що з боку Росії спостерігається «серйозне нарощування військової потужності» і на сході України і на російському боці кордону. Столтенберґ закликав Москву відвести свої сили.

XS
SM
MD
LG