Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську тисячі людей зібралися на віче до річниці Євромайдану


Тисячі людей, насамперед студентів, зібралися на Вічевому майдані в центрі Івано-Франківська на віче з відзначення Дня гідності і свободи. Саме з кількох наметів в цій площі в обласному центрі Прикарпаття рік тому розпочинався місцевий Майдан.

Після спільного виконання гімну України, молитви і хвилини мовчання за загиблими Героями Небесної Сотні і полеглими в АТО студенти внесли свої зміни в сценарій віча.

Незмінний ведучий місцевого Майдану Ростислав Микитюк надав слово Максиму Кицюку, одному з лідерів минулорічних івано-франківських протестів. Після виступу активіст заявив, що студенти не хочуть йти за сценарієм віча, запланованим владою, і запропонував, щоб виступили представникам молоді, які першими вийшли на протестну акцію в Івано-Франківську рік тому.

Активна учасниця івано-франківського Майдану, а тепер волонтер Наталія Сербин заявила, що сьогоднішній день не є святом. «Це швидше день, коли ми повинні підбити підсумки, що за рік здобули», – сказала активістка. Вона переконана, що свою місію студенти виконали, розпочавши процеси змін в країні, «сьогодні наступні кроки – робити революцію в економіці повинна влада».

Лише після виступів молоді до слова запросили представників влади міста.

Мер Івано-Франківська Віктор Анушкевичус сказав, що «Майдан не закінчився, Революція Гідності триває». «Не мовчіть, ламайте і далі систему», – закликав Анушкевичус студентів.

Після віча його учасники пішою ходою рушили до Меморіального скверу, де біля могили Героя Небесної Сотні 19-річного студента Романа Гурика, відбулася поминальна панахида за загиблими під час Революції Гідності.

З нагоди першої річниці Євромайдану в Івано-Франківську відкрили фотовиставку про івано-франківський Майдан, виставили хрест зі свічок перед куточком загиблих прикарпатських майданівців, а на Вічевому майдані з’явився невеликий намет і бочка.

XS
SM
MD
LG