Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко відвідає форум у Чехії, як президент країни-переможниці в Другій світовій


Президент Чехії просить, щоб я змирився з анексію Криму Росією – Мустафа Джемілєв
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00

Президент України Петро Порошенко відвідає Прагу у січні наступного року, щоб взяти участь у форумі, присвяченому 70-літтю визволення нацистського концтабору Освєнцим. Про це чеському інформаційному каналу ČT24 повідомив сьогодні міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

В ексклюзивному інтерв’ю ČT24 український міністр також торкнувся актуальних проблем в українсько-чеському діалозі, зокрема, останніх висловлювань чеського президента Мілоша Земана щодо України.

«Нас турбують деякі недавні висловлювання чеського президента, які стосуються Криму.Але знову повторюю, що ми це в жодному випадку не поєднуємо з поглядами більшості пересічних чехів», – наголосив український міністр.

Павло Клімкін, зазначив, що для його країни «важливо, щоб окремі виступи і висловлювання Мілоша Земана не викликали сумнівів щодо України, її суверенітету, контролю кордонів чи значення її європейського курсу».

При цьому Павло Клімкін згадав слова лідера кримсько-татарського народу Мустафи Джамілєва про те, що не можна допуститивизнання міжнародного спільнотою анексії Криму, як не можна було визнавати окупації Чехословаччини в 1968 році. Український міністр при цьому також згадав віломе гасло Вацлава Гавела про те, що «правда і любов переможуть брехню і ненависть».

Організатором Форуму, який віддбудеться 26 – 27 січня у Празі й Терезині, є Європейський єврейський конгрес. У заяві Федерації єврейських громад у Чеській Республіці зазначається, що до Чехії на акцію пам’яті запрошені «чільні представники країн-переможців у Другій світовій війні, зокрема, США, Великої Британії, Франції, Росії, України, а також Ізраїлю, країн Вишеградської групи та сусідніх країн».

XS
SM
MD
LG