Доступність посилання

ТОП новини

Президент Литви: ми не боїмося Росії і не дамо окупувати нас знову


Даля Ґрібаускайте, архівне фото
Даля Ґрібаускайте, архівне фото

Президент Литви Даля Ґрібаускайте заявила в оприлюдненому в неділю інтерв’ю, що її країна не боїться свого сусіда – «країну, що здатна переступити через будь-який міжнародній закон, брутальну, агресивну», і ніколи і нізащо не дасть нікому окупувати Литву знову.

«Ми вже пройшли точку неповернення. Ми ввійшли до всіх спільнот наших західних союзників – до НАТО, до ЄС. І ми готові захищати себе так само, як присвячують своє життя захистові своєї Вітчизни громадяни України», – сказала вона в інтерв’ю «Телевізійній службі новин» на телеканалі «1+1».

За її словами, поведінка Росії, її «брехня, яку ми чуємо щодня» лише ще ширше відкриває очі західним партнерам: «Остання зустріч країн «Групи двадцяти» показала, що всім уже вистачило порції брехні, і ніхто не вірить більше жодному слову з вуст кремлівських лідерів».

Ґрібаускайте вважає, що Росія «навіть не спробує» піти на держави Балтії, бо вони члени НАТО, а рішення саміту НАТО у Вельсі чітко показали, як саме альянс готується підвищувати свою обороноздатність. «Ось що дає членство в НАТО – безпеку і колективну оборону. Але ми не чекаємо, що «хтось там захистить нас». Ми самі підвищуємо оборонний бюджет наступного року на 40 відсотків. Ми створюємо власні сили швидкого реагування. І вони вже почали працювати з 1 листопада. Коли щось станеться на наших кордонах – відповімо протягом 24 годин», – сказала президент Литви.

Вона також наголосила, що Україна має бути країною з чистим державним управлінням, із чистими політиками, щоб здолати «внутрішнього ворога» – а «найбільший внутрішній ворог України – корупція». «Із просякнутими корупцією апаратом держуправління та правовою системою ви не будете у змозі створити власну державність. Ось це і є найслабша ланка, яку Росія і Кремль використовують у своїх цілях. І в донорів це теж викликає величезний сумнів. І перемогти це можна не лише національно свідомою, патріотичною реакцією вашої громади, але глибокими і серйозними реформами, яких просить Європа. Так, щоденне життя урядовців присвячене війні, але відкладати реформи не можна. І це мій меседж для вашого уряду і вашого президента. І все це слід робити одночасно. Бо ж усередині, а не зовні – ваш найбільший ворог», – заявила Даля Ґрібаускайте.

Вона також застерегла, що швидких результатів у реформах не буде, і «доведеться українцям робити величезну домашню роботу».

Відео: ТСН

У понеділок президент Литви прибуває з візитом до Києва. У складі делегації разом із нею мають бути міністри закордонних справ, оборони та енергетики Литви, щоб вести в Україні переговори про можливу підтримку і допомогу Україні.

Днями литовський керівник публічно назвала Росію «терористичною державою, яка здійснює відкриту агресію проти свого сусіда», і попередила: якщо цю агресію не зупинити, вона «пошириться на Європу і далі». Ці її слова викликали різку критику в Москві.

XS
SM
MD
LG