Доступність посилання

ТОП новини

Кремль планував викрасти у Британії бізнесмена Браудера – ЗМІ


Британський бізнесмен Вільям Браудер
Британський бізнесмен Вільям Браудер

У Великій Британії оприлюднили документи, які свідчать, що Кремль у співпраці з представниками організованої злочинності планували викрасти британського бізнесмена Вільяма Браудера, керівника компанії Hermitage Capital Management, який мешкає у Лондоні. Про це у понеділок, 24 листопада повідомила агенція International Business Times UK.

Браудер намагався довести безпосередню відповідальність Кремля у справі про смерть російського правника Сергія Магнітського, який помер в ув’язненні у Росії. Вільям Браудер неодноразово говорив про це упродовж останніх років у британських ЗМІ.

Сергій Магнітський працював на компанію Вільяма Браудера і оприлюднив деталі податкового шахрайства на сотні мільйонів доларів, що стало рекордною сумою у російській історії. У цій справі були замішані російські урядовці, зокрема співробітник МЗС Росії Артем Кузнєцов і Павло Карпов, а також керівник московської податкової інспекції Ольга Степанова. Магнітського було заарештовано, і він помер в ув’язненні, коли йому не було надано медичної допомоги, якої він потребував за станом здоров’я.

Сам Вільям Браудер каже, що його попередили представники Генеральної прокуратури США щодо змови із залученням кримінального угрупування з метою викрадення його з Лондона і таємного перевезення до Москви.

У грудні 2012 року сенат США ухвалив закон, який отримав назву «закон Магнітського» (Magnitsky Act), згідно з яким було запроваджено санкції проти російських посадовців, причетних до затримання Магнітського. Йдеться про співробітників правоохоронних органів Росії – Ларису Литвинову, Дмитра Кратова, Олександра Гаусса та Андрія Кречетова. Загалом у списку 12 осіб.

У Росії 2013 року Сергія Магтітського посмертно було визнано винним в уникненні від сплати податків, а Вільяма Браудера у цій справі було засуджено до 9 років ув’язнення заочно. Суддя, Олена Сташина, яка головувала на цьому процесі, також підпала під санкції США.

Російський уряд вже втретє звернувся до інтерполу з проханням щодо екстрадиції Браудера до Росії. Інтерпол, своєю чергою, відхилив два попередні клопотання Росії, визначивши їх політично мотивованими.

Наразі влада Британії продовжує оприлюднювати деталі справи про російський план викрадення британського бізнесмена.

Росія наразі не коментувала цієї інформації.

XS
SM
MD
LG