Доступність посилання

ТОП новини

За масові вбивства майданівців карають рядових «беркутівців», а їхнє керівництво на волі


Спецпризначенці ведуть вогонь по майданівцям. Київ. 20 лютого 2014 року
Спецпризначенці ведуть вогонь по майданівцям. Київ. 20 лютого 2014 року

Київ – Суддя Печерського районного суду міста Києва Тетяна Остапчук задовольнила клопотання Генпрокуратури і продовжила тримання під вартою колишнього «беркутівця» Сергія Зінченка ще на два місяці – до 25 січня. Напередодні таку саму ухвалу вона винесла Павлу Аброськіну. Обоє молодих чоловіків вже 9 місяців під арештом. Їх підозрюють у розстрілі десятків майданівців 20 лютого на вулиці Інститутській. Аналогічну підозру висунули і їхньому керівнику Дмитру Садовнику, який після призначення йому домашнього арешту втік і перебуває у розшуку. Аби знайти винних у розстрілах, потрібна політична воля, а її немає, кажуть родичі Небесної сотні та адвокати і щоб справу не затягували, пропонують передати її в міжнародні інстанції.

24-річний боєць розформованого спецпідрозділу «Беркут» Сергій Зінченко сидить на лаві підсудних, тримаючи в руках Кримінальний кодекс. За ґратами він вже 9 місяців. Генеральна прокуратура інкримінує йому причетність до вбивства 39 майданівців 20 лютого на вулиці Інститутській. Його старша сестра Наталя підходить до ґрат, щоб підтримати брата. Вона обурена «судилищем» над Сергієм, каже, він був у підкріпленні, у запасі і під час розстрілів сидів в автобусі.

Боєць «Беркуту» Сергій Зінченко, обвинувачений у розстрілі 39 майданівців 20 лютого 2014 року
Боєць «Беркуту» Сергій Зінченко, обвинувачений у розстрілі 39 майданівців 20 лютого 2014 року

«Це політична замова. Ну не можуть два сержанти, один працює 1,5 року, а інший два роки, бути відповідальними за цей Майдан. Тим паче, що по мобільному телефону, де він був, коли відбувалися ці події, його не було на місці. Вони були в автобусі, що Аброськін, що Зінченко. А люди в нас такі: раз посадили, значить винний», – сказала вона Радіо Свобода у перерві судового засідання.

Одним із доказів причетності Сергія Зінченка до масових вбивств є відео, втім Наталя переконує, що на ньому не її Сергій.

«Там Сергій у плечах на 10 см менший. Прокурори кажуть, що він схуд. Як людина може схуднути на 7 см в рості і на 10 у плечах? Це нонсенс. Це на голову не налазить. Там обличчя не видно. Як вони його по овалу лиця визначили? Як можна людину в шоломі і масці ідентифікувати?» – запитує обурена сестра.

Окрім Сергія Зінченка у розстрілі Небесної сотні підозрюють його однолітка Павла Аброськіна та їхнього керівника – очільника так званої чорної роти «Беркуту», майора міліції Дмитра Садовника. Декілька днів тому Павлу Аброськіну суд також продовжив термін утримання під вартою ще на 2 місяці – до 25 січня. А от де перебуває Дмитро Садовник – не відомо. Спершу йому призначили домашній арешт, з-під якого він втік. Сьогодні він у розшуку.


Генпрокуратура пояснює: фігурантами розстрілів Небесної сотні є ці троє, бо інших «беркутівців» не ідентифікували. До того ж, не обов’язково, щоб хлопці, яких судять, безпосередньо стріляли у протестувальників. Вони були у складі загону, тож відповідають за всіх, пояснює прокурор Генеральної прокуратури Олексій Донський.

Якщо злочин вчинюється групою осіб, то не обов’язково, щоб всі стріляли
Олексій Донський

«Справа в тому, що є поняття об’єктивної сторони злочину, і якщо злочин вчинюється групою осіб, то для того, щоб інкримінувати всім особам вчинення конкретного злочину, зовсім не обов’язково, щоб всі стріляли. Якщо мова йде про масове вбивство, кожен має виконати свою якусь частину об’єктивної сторони злочину. В даному випадку був єдиний бойовий загін, який виконував єдині задачі, а дії одних осіб зумовлювали дії інших. Тобто не могло без одних бійців відбутись вбивство», – каже прокурор.

Керівник головного слідчого управління, заступник генерального прокурора України Олег Заліско додає, що за час розслідування допитали майже 2,5 тисячі свідків, провели 100 обшуків і тисячу експертиз. А ще перевірили трафіки телефонів 1400 правоохоронців, 77 особам вручили повідомлення про підозру. Втім, попри все це, слідство гальмує той факт, що знищено 90% документації.

«На жаль, документація майже на 90%, яка стосувалась подій на Майдані, знищена і знищена свідомо, і це є предметом розслідування кримінального провадження. Всі бійці, які брали участь у протидії протестним акціям, як серед керівників, так і серед виконавців, під час слідства не дали жодної інформації, яка б допомогла нам встановити об’єктивну істину», – пояснює Заліско.

Давайте передамо справу під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду – адвокат

Адвокати рідних Небесної сотні таким «відмазкам» Генпрокуратури не дивуються. Те, що бійці не йдуть назустріч слідству і відмовляються давати свідчення, само собою зрозуміло, адже вертикаль «Беркуту» не змінилась і свідчити проти своїх керівників ніхто не хоче. Справу свідомо спускають на гальмах, каже адвокат родин Небесної сотні Павло Дикань, втім її ще можна розкрити.

«Заяви (Генпрокуратури – ред.) про те, що «ми все зробимо», ми чуємо вже 9 місяців, але вони носять декларативний характер. Ми їм кажемо: зберіться разом, обговоріть існуючі проблеми. Ми кажемо, що їх можна вирішити, а справу можна розслідувати. Можливо в якійсь частині і ні, бо в нас немає багатьох високопосадовців. Вони за кордоном і ми не можемо до них добратись. Але давайте тоді передамо справу під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду», – пропонує адвокат.

Родичі загиблих на Інститутській зібрали вже багато доказів. Майже кожен з них знає, звідки і з якого калібру стріляли у його брата чи сина, і вони готові долучитись до слідства. Україна ж повинна зробити все, що від неї залежить, додає адвокат, і судити справді причетних, а не будь-кого, хто не може відкупитись чи потрапив під гарячу руку. В ім’я Небесної сотні і всіх українців.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG