Доступність посилання

ТОП новини

Ядерна програма Ірану: домовились домовлятися далі


Учасники переговорів щодо ядерної програми Ірану під час зустрічі у Відні. 24 листопада 2014
Учасники переговорів щодо ядерної програми Ірану під час зустрічі у Відні. 24 листопада 2014

Іран і шість провідних держав світу так і не змогли досягти постійної домовленості щодо ядерної програми Тегерана у визначений термін, який збіг сьогодні. Натомість сторони домовилися знову перенести цей термін, цього разу на сім місяців, і таки сподіваються на успіх. Експерти не такі оптимістичні.

На переговорах, що тривали кілька останніх днів у Відні, не встигли домовитися до півночі на 24 листопада. Але все ж про зрив переговорів не йдеться: сторони вирішили перенести термін досягнення згоди вдруге. Первісний термін збіг іще в липні.

Філіп Гаммонд
Філіп Гаммонд

Тепер, як повідомив міністр закордонних справ Великої Британії Філіп Гаммонд, новим остаточним терміном для укладення всеохопної угоди визначили 1 липня наступного року. При цьому політичної домовленості мають дійти до 1 березня, решта часу має піти на підготовку технічних додатків.

За його словами, сторони були не у змозі вкластися в дотеперішній термін через значні розбіжності з таких питань, як рівень збагачення урану і кількість центрифуг для цього збагачення, на які Іран матиме право.

Політики висловлюють оптимізм

Але, заявив Гаммонд, протягом останнього кола переговорів, що тривало з минулого вівторка, все ж вдалося досягти певного значного поступу.

Сергій Лавров
Сергій Лавров

Це підтвердив і міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, який заявив про очікувану домовленість: «Її ще не досягли, але поступ, наголошу, істотний. Домовилися продовжити переговори. Протягом трьох-чотирьох місяців ми твердо розраховуємо вийти на документ, що міститиме всі базові принципи, реалізація яких буде потім уже предметом технічних консультацій».

Лавров висловив упевненість, що робота, яка лишається попереду, здатна досягти результату.

Про «справжній і істотний поступ» на переговорах і водночас про «розбіжності, які лишаються з важливих моментів», говорив і державний секретар США Джон Керрі.

Дещо обережніші оцінки висловив міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, який каже: «Незважаючи на добрі умови і незважаючи на дуже конструктивну атмосферу переговорів, ми, на жаль, не дійшли так далеко, як бажали. Ми досягли поступу, з’явилися нові ідеї, які, можливо, дадуть змогу подолати деякі розбіжності. Але через те, що йдеться про технічні деталі, ці висловлені сьогодні нові ідеї мають іще перевірити експерти».

Фахівці пропонують скептичні прогнози

Марк Фітцпатрік
Марк Фітцпатрік

Та більший чи менший оптимізм політиків не поділяють аналітики. Директор програм непоширення ядерної зброї і роззброєння лондонського Міжнародного інституту стратегічних досліджень Марк Фітцпатрік заявив Радіо Свобода: «Гадаю, шанси досягти угоди протягом наступних семи місяців лишаються малі. Хіба що за ці сім місяців виникнуть нові обставини, які зроблять досягнення домовленості більш можливим».

А експерт у справах Ірану вашингтонського Брукінґз-інституту, колишній політичний радник Державного департаменту США Сюзанн Малоні вважає, що розбіжності між сторонами, можливо, взагалі непримиренні, а додатковий час може створити, навпаки, хіба що нові перешкоди.

«Вважаю, що якщо сторони не змогли розробити формулу тривкого всеохопного вирішення ядерного питання за рік доволі слабеньких переговорів, то важко зрозуміти, що дасть додатковий час», – сказала вона Радіо Свобода.

12 років протистояння і тимчасова домовленість

Нинішні переговори між Іраном і шістьма провідними державами світу почалися по тому, як рік тому вони досягли тимчасової домовленості щодо ядерної програми Тегерана. За цією домовленістю Іран зупинив частину своєї ядерної програми, а міжнародна спільнота скасувала частину накладених проти нього санкцій.

Тепер ця тимчасова угода діятиме і протягом наступних місяців. Зокрема, Іранові збережеться доступ до частини раніше заморожених коштів.

Світова спільнота намагається переконати Іран довести суто мирний характер його ядерної програми, про який стверджує Тегеран, і спростувати підозри світу, що Іран лише прикривається такими заявами й насправді таємно намагається чи намагався здобути ядерну зброю. Тегеран наразі не надав таких доказів.

Ядерне протистояння Ірану й решти світу триває вже 12 років.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG