Доступність посилання

ТОП новини

НАТО засуджує договір Росії з Абхазією про спільну армію


НАТО засуджує договір, підписаний між Росією та Абхазією, сепаратистським регіоном Грузії, про спільну армію. Про це йдеться у заяві альянсу, опублікованій у понеділок, 24 листопада.

«Цей так званий договір не несе мирного і стійкого врегулювання ситуації у Грузії. Навпаки, він порушує суверенітет і територіальну цілісність Грузії і відверто суперечить принципам міжнародного права, ОБСЄ і міжнародним зобов’язанням Росії. Ми продовжуємо закликати Росію відмовитися від визнання Південної Осетії та Абхазії незалежними державами і відвести свої війська з території Грузії», – мовиться у заяві.

У НАТО також наголосили, що підтримують суверенітет і територіальну цілісність Грузії у кордонах, визнаних міжнародною спільнотою.

У понеділок, 24 листопада, Росія і сепаратистський регіон Грузії Абхазія підписали 10-річний договір «про союзництво і стратегічне партнерство», який передбачає створення об’єднаних збройних сил. Підписання відбулося у Сочі, куди на запрошення російського президента Володимира Путіна приїхав лідер сепаратистського регіону Рауль Хаджимба.

Документ передбачає, що не пізніше як через три роки після підписання на російські кошти буде проведена модернізація абхазької армії. Росія планує оснастити армію сепаратистського регіону «сучасними видами озброєння». Також передбачається передислокація військ з російсько-абхазького кордону на кордон між Абхазією і територією, яку контролює Грузія.

XS
SM
MD
LG