Доступність посилання

ТОП новини

У США били вітрини і підпалювали магазини через рішення суду


Руйнування будівель, влаштовані протестувальниками, після рішення суду у справі про вбивство темношкірого підлітка у США, містечко Ферґюсон, штат Міссурі, 25 листопада 2014 року
Руйнування будівель, влаштовані протестувальниками, після рішення суду у справі про вбивство темношкірого підлітка у США, містечко Ферґюсон, штат Міссурі, 25 листопада 2014 року

Протести, викликані рішенням американського суду присяжних не визнавати винним поліцейського, який застрелив беззбройного чорношкірого підлітка, стали найбільшими з серпня, коли інцидент стався у містечку Ферґюсон, що у штаті Міссурі. В результаті насильницьких протестів у цьому переважно чорношкірому передмісті міста Сент-Луїс, було заарештовано понад 60 людей. Мирні протести проти того, що протестувальники називають «расово вмотивованим» вироком, відбулися у головних містах Америки, включно з Вашингтоном, Нью-Йорком, Чикаго та Лос-Анджелесом.

У Ферґюсоні протягом ночі, за повідомленням поліції, була чутна стрілянина. Протестувальники били вітрини, кидали каміння, грабували і підпалювали магазини. Поліцейським довелося застосувати сльозогінний газ для розгону протестувальників. Десятки людей були затримані.

Обурення протестувальників викликав той факт, що хоча поліцейському Даррено Вілсону, який застрелив беззбройного 18-літнього Майкла Брауна, висунули звинувачення у вбивстві, бо декілька свідків заявляли, що хлопець підняв руки на вимогу поліцейського і стояв обличчям до нього, суд присяжних вирішив, що підстав для цього звинувачення немає. Представник обвинувачення Боб Маккаллок заявив, що журі присяжних вислухало 60 свідків, але їхні свідчення суперечили матеріальним доказам.

Окремий випадок, чи небезпечний шаблон?

Президент США Барак Обама виступив із закликом до учасників протестів поважати рішення присяжних і висловлювати свою позицію мирно.

«Ми повинні визнати компетенцію суду присяжних. Є американці, які погоджуються з цим, і є американці, які глибоко розчаровані, навіть розсерджені. Це зрозуміла реакція», – сказав президент США і додав, що в країні є проблеми на расовому ґрунті, але їх не слід ототожнювати з конкретним суддівським рішенням.

Проте відомий чорношкірий священик з Чикаго Джес Джексон заявив, що надто часто повторюється той самий шаблон, коли «вбивають безіменного чорношкірого підлітка, і це не вважається виправданим ненавмисним вбивством».

«Кожне місто має свій власний Ферґюсон і своїх власних Майклів Браунів. Ми хочемо, щоб насильство припинилося. Це насильство з боку поліції проти народу. Насильство в сім’ї є огидним, але коли людина має пістолет і поліцейський значок, а також повноваження держави, обов’язок служити і захищати, стає катом, це – неприйнятно. Люди совісті повинні піднятися і боротися, вимагаючи зміни міської політики», – сказав популярний пастор.

У США тривають заворушення через рішення суду про невинуватість поліцейського
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

Протести проти надмірного використання сили поліцейськими мають довгу історію в США і отримають все нові і нові приклади поліцейського свавілля. Один з останніх стався у Клівленді лише три дні тому, коли поліцейський застрелив дванадцятилітнього підлітка, який витягнув іграшковий пістолет на дитячому майданчику.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG