Доступність посилання

ТОП новини

Мінські домовленості все ще можуть принести мир на схід України – Яценюк


Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявляє, що Мінські домовленості, досягнуті у вересні, все ще можуть допомогти врегулювати ситуацію на сході України.

За його словами, необхідно розпочати з реалізації трьох основних пунктів: відновлення контролю українською стороною за кордоном, відведення російських військ і бойовиків з території України, зупинка постачання зброї з Росії.

Яценюк наголосив, що Україна зробила все від неї залежне для досягнення миру на Донбасі.

Водночас він наголосив, що Росія, зі свого боку, не виконала нічого. «Росія не хоче миру. Якби Путін хотів миру, то Мінський протокол був би не на папері, а був би на ділі», – додав глава уряду України.

5 вересня в Мінську контактна група підписала протокол про врегулювання на сході України, перший пункт якого передбачав негайне припинення вогню. 19 вересня був підписаний меморандум про реалізацію цього пункту протоколу від 5 вересня, який передбачає заборону на застосування всіх різновидів зброї і наступальних дій. Проте мінські домовленості неодноразово порушувались. За даними ООН, за час перемир’я на сході України загинули понад 950 людей.

XS
SM
MD
LG