Доступність посилання

ТОП новини

На тисячу героїв АТО завжди знайдеться один-два нечесних – волонтер


Рівненські волонтери звинувачують деяких бійців «Горині» у мародерстві
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

Рівненські волонтери звинувачують деяких бійців «Горині» у мародерстві

Рівне – У халепу потрапили добровольці-відпускники з окремого мотопіхотного батальйону «Горинь», який ще донедавна називався батальйоном територіальної оборони. Подія викликала бурхливе обговорення в соцмережах: одні звинувачують добровольців, інші – самих волонтерів.

«Наш намет, я його впізнала. Ви б совість мали! Де ти цей намет узяв? Навіщо ви його сюди везете?» – ці дорікання посипалися на голови двох добровольців-відпускників з уст волонтерів, які зустріли їх на рівненському автовокзалі. Волонтери дивувалися: навіщо у відпустці людям по кілька наметів, новенька бензопилка, оптичний приціл і багато комплектів термобілизни. Лише вчора вони добували амуніцію та одяг, а нині побачили речі, які доводилося діставати, у пакунках, які везли назад.

Кадри, відзняті на Рівненському автовокзалі, миттєво облетіли інтернет. Їх поширили волонтери, які й виявили у багажі відпускників речі, такі необхідні у зоні бойових дій.

Ще в дорозі зловживання виявив просвітянин-волонтер Степан Жданюк, котрий завозив допомогу армійцям і на зворотньому шляху забрав із Краматорська людей, у яких зламався транспорт.

Замість рюкзака – баули

«Коли вони завантажувалися у наш автобус, помітив незвичайно багато, як для солдатів, речей. Як солдати йдуть у відпустку – я знаю, бо неодноразово їх підвозили звідти, солдатів-відпускників: або рюкзачок, або невеличка сумка – і більше нічого. А тут і маскувальна сітка, в мішку бачу, бензопила запакована. А далі, коли вже розвантажували, ми дійсно побачили, що там занадто багато неособистих речей», – розповідає Степан Жданюк.

Просвітянка Світлана Ніколіна розповідає, що волонтери довго вагалися, чи оприлюднювати відео. Натомість вирішили це зробити, щоб надалі ніхто так не чинив. На жаль, на тисячу героїв завжди знайдеться один-два нечесних, каже волонтер.

Вони знали, звісно, що вони везуть, кому везуть. Інша справа, що навряд чи вони були організаторами цього ланцюга
Світлана Ніколіна

«Вони знали, звісно, що вони везуть, кому везуть, і хто це все відвантажував. Інша справа, що навряд чи вони були організаторами цього ланцюга. Є, зрештою, зафіксовано, на тих мішках, кому це все було підписано, з телефонами, з усім. Звісно, ця людина все заперечує, але це тільки тому, що зловили на гарячому. Якби не зловили – звісно, все пішло б саме до цієї людини», – зазначає волонтер.

Відпускники, а це колишній начальник Корецької районної міліції Віталій Соловей та інструктор з підготовки снайперів Леонід Ришиковець, стверджують: частина речей їхня власна. Решту мали віддати майору Любому, який лікувався у госпіталі. Однак сам майор від таких «подарунків» відхрестився. Військові ж виправдовуються: взяли речі, зокрема приціл за 22 тисячі гривень, щоб уберегти. Мовляв, цінне – могло зникнути у батальйоні через неналежний облік. Втім, у «Горині» таким словам дивуються.

«Неприємно взагалі, що це з нашими українськими військовослужбовцями, а особливо неприємно, що це з нашого батальйону. Таке враження складається, що люди нам надсилають, а ми забезпечуємо свої сім’ї, майбутні походи в ліс тими наметами», – каже доброволець із «Горині», житель Здолбунова Віталій. Сам він їхав у госпіталь лише з предметами першої необхідності.

Неналежний облік чи неналежна мораль?

А тим часом один із волонтерів, кошовий отаман Українського вільного козацтва Володимир Мусій вважає, що після того, як добровольців «Горині» обманули і кинули на схід замість охорони північних кордонів Рівненщини, в них з’явилося моральне право «щось брати». «Як ми можемо вимагати в них щось, як їм на папері все дали, а насправді немає, як їх обдурили практично, недобросовісно з ними вчинили?» – запитує самооборонець.

Наприкінці вересня командир батальйну «Горинь» Олександр Цись передав обласним депутатам звернення своїх бійців, які зазначали: виконувати бойові завдання без надання належного забезпечення технікою й озброєнням та підтримки неможливо. Говорив командир і про моральний дух добровольців, котрих без належного навчання кинули в самісіньке пекло. Однак це не виправдовує мародерства, каже Володимир Цись.

Волонтери кажуть: відео оприлюднили, щоб уникнути подальших зловживань. Адже зібрана населенням допомога має бути в руках бійців у зоні бойових дій, а не ставати предметом комерції. А щодо відпускників, підозрюваних у зловживаннях, зараз проводять внутрішнє розслідування.

Начальник тилу оперативного командування «Північ», полковник Вербицький факт присвоєння бійцями речей, які мали лишатися у батальйоні, вважає ганебним, прикрим, але не типовим випадком. Окрім того, в регулярній армії все інакше, запевняє військовий. «Це не притаманно Збройним силам. Відповідно до вимог старших начальників, до керівництва Збройних сил, вся волонтерська допомога, яка надходить у Збройні сили, комісійно оприходується, оприбутковується по всіх книгах обліку, видається особовому складу, згідно з роздавальними відомостями, кожному під особистий підпис», – запевняє полковник.

  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG