Доступність посилання

ТОП новини

Чи визнають білоруса Жизневського Героєм України?


Героя Небесної Сотні Михайла Жизневського увічнили в Києві
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Героя Небесної Сотні Михайла Жизневського увічнили в Києві

Київ – Чи дадуть статус Героя України білорусу Михайлу Жизневському, який входив до Самооборони Майдану та загинув минулої зими під час Революції гідності одним із перших? Про це просять українську владу батьки активіста, який увійшов до Небесної Сотні. Водночас вони жаліються на тиск, який чинять на їхню родину в Білорусі, і сподіваються, що нагорода допоможе захистити пам’ять їхнього сина. На Банковій запевняють, що законом не передбачено присвоєння іноземцям звання Героя України, однак обіцяють нагородити Михайла орденом Героїв Небесної Сотні посмертно. Тим часом на вулиці Грушевського у Києві відкрили меморіал Михайла Жизневського.

«Герой Небесної Сотні Михайло Жизневський. Білорус, який віддав життя за Україну» – чорний гранітний обеліск із таким написом з’явився 26 листопада на вулиці Грушевського у Києві. Він стоїть на тому місці, де 22 січня цього року Михайлові, бійцю Самооборони Майдану, в серце влучила куля з рушниці. Генпрокуратура днями повідомила, що визначила особи кількох правоохоронців, які стріляли в людей на Майдані, та що частину з них вже затримали.

Меморіал Михайлові Жизневському встановили його друзі з Самооборони Майдану. Поруч із ним – свічки, квіти, білоруський та український прапори. На відкриття монумента прибули білоруські громадські діячі, що мешкають в Україні, друзі Михайла та його батьки – Ніна та Михайло Жизневські.

Ми не шкодуємо, що наш син присвятив своє життя Україні, мабуть, на це була воля Божа
Ніна Жизневська

«Ми не шкодуємо, що наш син присвятив своє життя Україні, мабуть, на це була воля Божа. Я шкодую лише про те, що ми з чоловіком самі залишилися. Ми вдячні, (активістам Самооборони Майдану) Ігорю Гурику та Роману Совчаку за те, що пам’ятник Михайлові стоїть у центрі Києва», каже Радіо Свобода Ніна Жизневська, стоячи біля пам’ятника синові та витираючи сльози.

Мабуть Михайловим покликанням було віддати своє життя за Україну
Михайло Жизневський

Батько загиблого, Михайло Жизневський, заспокоюючи свою дружину, додає: «Я вважаю, що в кожної людини є своє покликання, що вона має зробити щось важливе на світі. Мабуть Михайловим покликанням було віддати своє життя за Україну».

Ніна Жизневська розповіла, що спершу їм не давали поховати сина в Білорусі: голова сільради виділила місце для могили тільки після втручання журналістів. А потім почався тиск з боку місцевих жителів.

Після смерті сина я захворіла: відмовили ноги. В лікарні мене проклинали, обзивали бандерівкою та «матір’ю бандита», плювали на мене
Ніна Жизневська

«Після смерті сина я захворіла: відмовили ноги. Коли лежала в лікарні – інші хворі стали цікавитися, чи родичка я Михайлові Жизневському, який загинув на Майдані. Я відповіла: «Це мій син!» Що тоді почалося! Мене проклинали, обзивали бандерівкою та «матір’ю бандита», плювали на мене. Люди в нас не читають правдивої преси, не уявляють, що реально відбувалося на Майдані».

Ніна та Михайло Жизневські звернулися до президента Петра Порошенка з проханням присвоїти їхньому синові звання Героя України. Аналогічні звернення підготували і громадські активісти Майдану, і білоруські опозиціонери. Відкрите звернення до українського президента опублікувала голова Ради «Білоруської народної республіки» («БНР») Івонка Сурвіла.

Днями президент Петро Порошенко після зустрічі з родичами членів Небесної Сотні підписав указ про присвоєння тим, хто увійшов до Небесної Сотні, звання Героя України. Однак у списку немає білоруса Михайла Жизневського і громадян Грузії Зураба Хурції та Давида Кіпіані

Жизневського нагородять орденом Героїв Небесної Сотні – Цеголко

Прес-секретар президента України Святослав Цеголко повідомив Радіо Свобода, що пам’ять білоруса Михайла Жизневського обов’язково увічнять, але не званням Героя України, оскільки законодавство не дає такої можливості.

«Михайло Жизневський, як і Зураб Хурція та Давид Кіпіані, безумовно, є Героями України. Ми будемо завжди пам’ятати і шанувати їх самозречення на користь вільної і незалежної України. На жаль, український законодавець не передбачив можливості присвоювати звання Героя України громадянам інших держав. Тому всіх трьох посмертно відзначать орденами Героїв Небесної Сотні. Уже підписано указ про створення цієї нагороди, і зараз ми чекаємо цього нагородження», – підсумував Цеголко.

Водночас таку позицію адміністрації глави держави не підтримують ані активісти Євромайдану, ані частина новообраних депутатів, які зголосилися увійти до майбутньої коаліції разом з президентським блоком.

Небесна Сотня не відповідає уявленням глави держави про Героїв України, таке припущення висловив Радіо Свобода новообраний депутат від «Батьківщини» Ігор Луценко.

«Мене найбільше турбує те, що Героями України поруч із Михайлом Жизневським, Сергієм Нігояном та Небесною Сотнею залишатимуться такі діячі, як Юхим Звягільський. З цим треба щось робити. Ми бачили, що Порошенко не хотів давати Небесній Сотні звання Героїв, і лише після дуже непростої зустрічі з рідними загиблих, після такого емоційного поштовху він погодився на це», – припускає він.

Ігор Луценко також запевнив, що він як новообраний депутат відстоюватиме присвоєння звання Героя України загиблим на Майдані активістам, і водночас домагатиметься того, щоб спільників колишнього президента Віктора Януковича цього звання позбавили. Ігоря Луценка викрали і катували під час подій на Майдані, а потім викинули в мороз до ліса, і він дивом вижив. Активіста Юрія Вербицького, якого викрали разом з ним, закатували до смерті, і він увійшов до Небесної Сотні та отримав звання Героя України посмертною.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG