Доступність посилання

ТОП новини

Прокуратура почала розслідування щодо чиновників МОЗ часів Мусія


Активісти пацієнтських організацій пікетують Кабмін із вимогою звільнити і покарати за зірвані державні тендери на закупівлю ліків голову тендерного комітету МОЗ Руслана Салютіна, 28 серпня 2014 року
Активісти пацієнтських організацій пікетують Кабмін із вимогою звільнити і покарати за зірвані державні тендери на закупівлю ліків голову тендерного комітету МОЗ Руслана Салютіна, 28 серпня 2014 року

Прокуратура перевіряє законність дій колишнього першого заступника міністра охорони здоров’я, екс-голови тендерного комітету МОЗ Руслана Салютіна та інших службових осіб відомства при здійсненні державних закупівель медпрепаратів у 2014 році.

Як йдеться в листі Генеральної прокуратури на адресу Верховної Ради, який є в розпорядженні Радіо Свобода, щодо чиновників порушили справу за частиною 2 статті 367 Кримінального кодексу про неналежне виконання службових обов’язків.

Справа була порушена за заявою про злочин активістів з «Центру протидії корупції» на основі численних скарг і листів від пацієнтів, які в цьому році залишилися без життєво необхідних ліків через недбалість чиновників.

У 2014 році Міністерство охорони здоров’я провалило більшість закупівель ліків, внаслідок чого тисячі українців вже у другому кварталі цього року залишилися без лікування.

Серед них – велика кількість дітей з рідкісними захворюваннями, такими як гемофілія, муковісцидоз, фенілкетонурія, а також хворі на туберкульоз, гепатит.

Зокрема, як з’ясували журналісти програми Радіо Свобода «Схеми», три рази поспіль тендер на закупівлю препаратів для хворих на фенілкетонурію дітей від 1 до 3 років був скасований. У результаті МОЗ може закупити хворим російський препарат, який не підходить 80% маленьких пацієнтів.

Кримінальне провадження щодо чиновників МОЗу перебуває під контролем Генеральної прокуратури України.

У разі доведення вини, екс-чиновникам, в тому числі і екс-голові тендерного комітету, загрожує позбавлення волі терміном від 2 до 5 років.

1 жовтня Кабінет міністрів України звільнив першого заступника голови МОЗ Руслана Салютіна, відставки якого раніше вимагали представники пацієнтських організацій. Кабінет міністрів України також ухвалив рішення відсторонити від виконання обов’язків міністра охорони здоров’я Олега Мусія.

XS
SM
MD
LG