Доступність посилання

ТОП новини

У Раді Європи обіцяють на початку 2015-го завершити звіт щодо розстрілів на Євромайдані


Міжнародна дорадча група (МДГ), спеціальний орган Ради Європи, завершивши свій візит до України готує звіт про роботу щодо розслідування подій на Євромайнані, під час яких загинуло понад 100 людей. Він має бути ухвалений на початку 2015 року. Про це йдеться у заяві, оприлюдненій на сайті Ради Європи у четвер, 27 листопада.

У повідомленні йдеться, що під час листопадового візиту в Україну, фахівці отримали пояснення щодо подій кінця 2013-го та початку 2014 року на Майдані від більшості компетентних органів України – Генпрокуратури, МВС та СБУ. Окрім цього, представники МДГ направили нові питання щодо розслідування українські стороні.

Відтак, мовиться у заві, звіт має бути ухвалений на початку наступного року.

«МДГ надасть звіт генеральному секретарю Ради Європи та органам державної влади України і опублікує його лише з їхньої згоди», – мовиться у повідомленні Ради Європи.

Фахівці Міжнародної дорадчої групи також висловили готовність взяти на себе розслідування травневих подій в Одесі після того, як закінчить роботу над звітом щодо подій на Євромайдані, повідомляють у Раді Європи.

У період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року під час сутичок протестувальників із силовиками в центрі Києва загинули більш як сто осіб, сотні були поранені, найбільше з яких – 20 лютого. Більшість людей загинули від куль снайперів, які влучали протестувальникам у голову, серце і шию. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею.

2 травня під час масових безладів в Одесі загинуло 48 людей, ще близько 200 були травмовані. Більшість людей загинули в Будинку профспілок під час пожежі.

Міжнародна дорадча група (МДГ) була створена за розпорядженням генерального секретаря Ради Європи для нагляду за дотриманням усіх вимог Європейської конвенції про права людини та практик Європейського суду з прав людини при розслідуванні випадків насильства в Україні, починаючи з 30 листопада 2013 року.

XS
SM
MD
LG