Доступність посилання

ТОП новини

Бойовики з Донбасу масово дезертирують через морози (огляд преси)


Експерти у сфері енергетики попереджають: на Україну чекає складна зима. Країні бракує енергетичного вугілля, необхідного для ТЕЦ, які виробляють електроенергію. Без неї взимку може залишитися більша частина території України. Тому в перспективі можливі аварійні від'єднання від мережі і великих стратегічних підприємств, і приватних осель. Про те, як таке могло статися і що робити розповідає в газеті «Голос України» голова Незалежної профспілки гірників Михайло Волинець. Він переконує, що Україні загрожує цілковите розбалансування енергетичної системи. До цього ведуть не тільки агресія Росії, а й дії української влади. Адже значну частину енергії в Україні виробляють теплові станції, що працюють на вугіллі, яке видобувається тільки на територіях Донбасу, контрольованих сепаратистами. Зважаючи на зрив поставок африканського вугілля, нині із забезпеченням необхідних антрацитів залишилося два варіанти: купувати їх або в Росії, або в сепаратистів так званих «ДНР», «ЛНР». Але уряд України вважає, що такий шлях – це фінансування тероризму. Цього можна було б уникнути, коли б уряд прорахував ситуацію на початку підготовки до опалювального сезону. Адже півроку тому на Донбасі був профіцит вугілля. І його можна було б вивезти. Тому зараз немає іншого виходу, як знайти можливість вивозити його з окупованої території. Варіанти є. Про них п.Волинець розповідає в статті ««Заплатити українським гірникам».

На окупованій території Донбасу забезпечувати населення пенсіями і соцвиплатами мають самопроголошені республіки, переконує експерт «Газети по-українськи». Бо Україна не повинна фінансово підтримувати бойовиків. Якщо сепаратисти отримають українські гроші для виплат, то запевнятимуть, що це їхнє досягнення. Люди їм і надалі віритимуть. З іншого боку, українська влада має розуміти, що на Донбасі – гуманітарна катастрофа. Треба створити благодійний фонд. Його фінансувала б держава, міжнародні організації, приватні особи. Він надавав би адресну допомогу пенсіонерам, інвалідам. Це правильно, бо люди все рівно цих виплат не побачили б. А давати гроші сепаратистським організаціям – безглуздо.

У бойовиків Донбасу з’явився черговий ворог – зимові холоди. Як пише газета «Україна молода», із настанням морозів у цілій низці формувань «ДНР» набирають масового характеру випадки дезертирства, а також самовільного відступу підрозділів iз «передової». Найчастіше «самовільно залишають позиції» бандформування, що діють у районі Донецька, Горлівки, Тельманового та Новоазовська. І хоча керівництво «ДНР» намагається врятувати ситуацію і погрожує жорстокою розправою за дезертирство, поки що все марно. Мало того, представники російського окупаційного командування ініціювали проведення низки розслідувань за фактами масового розкрадання місцевими бойовиками матеріально технічних засобів, що надходять у вигляді «допомоги» з Росії.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG