Доступність посилання

ТОП новини

«Сильніше, ніж зброя»: у Києві презентували перший повний метр «Вавилону 13»


У Києві презентували перший повний метр «Вавилону 13»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

Київ – У Києві відбулася прем’єра фільму «Сильніше, ніж зброя» – першої повнометражної стрічки української документалістської групи «Вавилон 13». Це хронологія протесту, зібрана із короткометражних історій, до якої додались також кадри оборони Донецького аеропорту та історія бійця батальйону «Азов». Документалісти кажуть: хоча прем’єра відбулася, історія української боротьби за свободу триває. І готують авторські стрічки, у фокусі яких тепер – життя у зоні бойових дій.

«Ваші камери сильніші, ніж зброя», – саме ці слова почув один із учасників групи «Вавилон 13» Ярослав Пілунський від бойовика, коли у березні разом з іншим оператором Юрієм Грузіновим потрапив у полон у Криму. Вирішили, що кращої назви для фільму не знайти, пригадує документаліст Володимир Войтенко.

«Вавилон 13» починався і продовжується як громадянська кіно-ініціатива
Володимир Войтенко

«На одному із закритих показів для фахової аудиторії у Москві нам сказали, що ми знімаємо неправдиве документальне кіно, що ми заангажовані. Гадаю, цього не треба соромитися. Так, ми заангажовані як українські громадяни. «Вавилон 13» починався і продовжується як громадянська кіно-ініціатива», – каже він.

За останній рік «Вавилон 13» об’єднав близько ста кінематографістів різних професій, що відзняли це понад 170 коротких документальних стрічок тривалістю понад тисячу хвилин. Телевізійна прем’єра їхнього документального циклу «Зима, що нас змінила» відбулася у квітні. Однак «Сильніше, ніж зброя» – це цілісна робота. Туди потрапили епізоди, що вже набирали в інтернеті мільйони переглядів: наприклад, піаністка у захопленій КМДА або священик, що спілкувався з «Беркутом». Деякі з короткометражок вже демонстрували на фестивалі Docudays навесні.

Зараз «Вавилон 13» працює у зоні бойових дій на Сході. Також вони знімали анексію Криму. Однак у фільм увійшло лише кілька кадрів із оборони Донецького аеропорту та монолог Максима Яроша – бійця батальйону «Азов». На прем’єру Максим прийшов із тризубом на грудях, загорнутий в український прапор. Він побував у полоні, але розповідає про нього на камеру жартома. Лише коли пригадує, про що думав перед ймовірним розстрілом, по його щоках починають текти сльози.

Режисер Володимир Тихий пояснює: революцію і війну у фільмі поєднали, щоб показати, що потім сталося із майданівцями. Каже, що їхня енергія під час протистоянь на Донбасі переросла у щось більше. Утім, «вавилоняни» обіцяють невдовзі презентувати окремі стрічки про життя у зоні бойових дій.

Буде окремий великий фільм про Донецький аеропорт. Але АТО – це дуже велика тема. Лариса Артюгіна, наприклад, зараз робить фільм про батальйон «Донбас»
Володимир Тихий

«Буде окремий великий фільм про Донецький аеропорт. Але АТО – це дуже велика тема. Лариса Артюгіна, наприклад, зараз робить фільм про батальйон «Донбас», – розповідає Володимир Тихий.

Найближчим часом «Вавилон 13» планує презентувати «Сильніше, ніж зброя» в інших українських містах та в Польщі. Але найбільше цього фільму потребує Донбас, кажуть автори. Нині вони шукають можливість показати фільм на Сході. «На жаль, це факт: там нічого не знають про наш Майдан. Дуже важливо зробити хоча б символічний прокат», – каже режисерка Лариса Артюгіна.

У широкий прокат «Сильніше, ніж зброя» вийде 22 січня.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Олійник

    Кореспондент і карикатурист, працюю на Радіо Свобода з серпня 2011 року. Водночас здобуваю освіту в Інституті журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG