Доступність посилання

ТОП новини

Жінки-депутати більше не окраса, а дієва сила – експерт


Жінки-депутати – миротворча сила парламенту
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00

Жінки-депутати – миротворча сила парламенту

Київ – До Верховної Ради 8-го скликання увійшли 47 депутатів-жінок, що складає 11% від загальної кількості народних депутатів. Наразі це найбільша кількість за час незалежності України. Втім, до світової практики у 25-30% ще далеко, кажуть експерти. Жінка-політик у сучасних реаліях більш відповідає образу законотворця, ніж раніше, втім, у парламенті вона виконуватиме здебільшого функцію миротворця.

У Верховній Раді 8-го скликання 55% жінок-виборців представляє лише 11% жінок-депутаток. Порівняно з виборами-2012 кількість власниць депутатського мандату побільшало лише на три. Сьогодні у Раді їх 47.

Найбільше жінок до влади привів «Блок Петра Порошенка» (14), трохи менше «Самопоміч» (12) і «Народний фронт» (11). Найменше представниць прекрасної статі в «Батьківщині» (4), «Опозиційному блоці» (3) та Радикальній партії (3).

Злата Огнєвіч
Злата Огнєвіч

Новоспечений депутат від Радикальної партії Інна Бордюг, більш відома як Злата Огнєвіч, у свій перший день у ролі депутата, а не співачки, відверто нудьгувала. Каже, у Раді збирається надихати колег, так як і глядачів у залі.

«Я взагалі вважаю, що роль жінки у житті це надихати і оберігати домашнє вогнище, створювати тепло і затишок, особливо, коли чоловіки воюють», – сказала вона Радіо Свобода у кулуарах Ради.

Ірина Фріз
Ірина Фріз

Схожу миротворчу місію жінок у парламенті підтримує і депутат від президентської сили Ірина Фріз, разом з тим сподіваючись на місце в комітеті національної безпеки і оборони.

Сподіваюсь, що з приходом жінок до парламенту нам вдасться досягти миру, якого так бажає Україна
Ірина Фріз

«Жінки найбільш раціональне зерно нашого нового парламенту, адже вони спрямовують всю свою енергію на мир, на добробут і на злагоду. Саме жінки є берегинями, і я сподіваюсь, що з приходом жінок до парламенту нам вдасться досягти миру, якого так бажає Україна», – каже вона.

Ірина Геращенко
Ірина Геращенко

Жінок-депутатів у Верховній Раді вже два скликання поспіль об’єднує міжфракційне гендерне об’єднання «Рівні можливості». Одна з його очільниць, уповноважений президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях Ірина Геращенко обіцяє продовжити роботу об’єднання і у 8-му скликанні, а ще збільшити ефективність роботи депутатів жіночої статі.

Ми будемо демонструвати не лише жіночу солідарність, а й професійну рівність
Ірина Геращенко

«Ми переконані, що жінки повинні бути присутні не лише у фракціях, а повинні бути гідно представлені в керівництві парламенту на рівні президії і керівників комітетів. Жінки сьогодні несуть велике навантаження по змінах в країні, вони найкращі волонтерки і це має враховуватись при формування керівних органів державної влади. Ми будемо тут демонструвати не лише жіночу солідарність, а й професійну рівність. Де у владі більше жінок, там влада більш гуманна, більш соціально орієнтована і більш компромісна», – каже Ірина Геращенко.

Не окраса, а сила

Переможниці парламентських виборів 2014 року вже дуже відрізняються якісно від своїх попередниць, кажуть експерти з гендеру. Це вже не окраса партійного списку, а й справді дієва сила.

«Тішуся з того, що сьогоднішня Верховна Рада буде показником того, що жінки справді обізнані в тому, чим повинен займатись депутат, тобто законотворчістю», – каже голова Волинської громадської організації «Гендерний центр», доктор політології та член правління ВГО «Жіночий консорціум України» Оксана Ярош.

Вперше цього року вибори до Верховної Ради відбувались за 30-відсотковою квотою для жінок у партійних списках. Втім, через дірки у законі, виконали цю квоту менше ніж 10 партій, каже вона.

«Норма в законі про політичні партії не відповідає нормі в законі про вибори народних депутатів, яким керується ЦВК. В одному законі квота є, а в іншому немає. І тому ЦВК не зважало під час реєстрації списків 29 партій на те, чи виконується ця норма», – пояснює експерт.

Разом з тим, квоти є і будуть єдиним способом ввести жінок в українську політику, каже експерт. От тільки вони повинні бути не законодавчою колізією, а безапеляційною вимогою.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG