Доступність посилання

ТОП новини

Територіальна цілісність України має бути захищена – Турбйорн Яґланд


Турбйорн Яґланд (П) і Сергій Лавров (Л)
Турбйорн Яґланд (П) і Сергій Лавров (Л)

Територіальна цілісність України має бути захищена. Про це заявив генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Яґланд у Москві, під час спільної прес-конференції з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим.

«Щодо кризи в Україні, то я насправді не приїхав сюди обговорювати її детально, але, звісно, важливо сказати щось про це. Думаю, що позиція Ради Європи є чіткою, що територіальна цілісність України мусить бути захищена. Минуло 25 років з часу падіння Берлінського муру, тож це не є гарним часом для будівництва нової стіни у Європі. Повторюю, ми маємо цього уникнути», – заявив Яґланд.

Сергій Лавров, своєю чергою, заявив що українська влада має встановити зв’язки з сепаратистами на Донбасі.

19 листопада прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що Київ не вестиме переговорів із сепаратистами на Донбасі.

2 листопада сепаратисти провели самозвані «вибори» в окупованій ними частині Донбасу, всупереч законодавству України і Мінським домовленостям про припинення конфлікту. І Україна, і світова спільнота, наголосивши на незаконності цього заходу, заявили, що не визнають його. Росія натомість заявила, що «поважає волевиявлення» сепаратистів.

5 вересня в Мінську контактна група підписала протокол про врегулювання на сході України, один із пунктів якого передбачає проведення в захоплених сепаратистами частинах Сходу України позачергових місцевих виборів відповідно до спеціального закону України. Такий закон про тимчасові особливості місцевого самоврядування цих регіонів призначив ці вибори на 7 грудня.

XS
SM
MD
LG